Ostalo

Vlada namerava dvigniti subvencijo za študentske bone

“Na ministrstvu se zavedamo, da se študentje v zadnjih dneh soočajo z nesorazmerno podražitvijo cen pri mnogih ponudnikih subvencionirane študentske prehrane, zato smo aktivno pristopili k iskanju rešitev,” so sporočili. V izjavi za medije po sestanku je minister Mesec napovedal povišanje subvencije, izboljšanje kakovosti obrokov in poostren nadzor nad ponudniki študentske prehrane. Ukrepe in hitro odzivnost ministra je podprla tudi predsednica ŠOS, Marike Grubar.
V luči izrednih podražitev cen hrane in pijač ter dviga maksimalne cene obroka aktualna višina subvencije za obrok študentske prehrane študentom nalaga čezmerna doplačila in s tem negativno vpliva na njihov materialni položaj. Višino subvencije študentske prehrane določa Zakon o subvencioniranju študentske prehrane (ZSŠP), “zato smo na ministrstvu nemudoma pristopili k pripravi novele ZSŠP, s katero nameravamo višino subvencije dvigniti za vsaj 1 evro. Dvig nameravamo izvesti v dveh korakih. 1. marca se bo subvencija zaradi redne uskladitve z inflacijo dvignila za okrog 35 centov. Po redni uskladitvi pa bomo v noveli ZSŠP določili še višji znesek subvencije, ki bo znašal najmanj 4,5 evra. To pomeni, da se bo subvencija letos dvignila za okrog 30 odstotkov,” so sporočili.

Na ministrstvu bodo, kot so zapisali, preučili tudi možnost zakonske omejitve najvišje možne cene študentskega obroka, ki bo služila čezmernim podražitvam. “Zavedamo se tudi dodatnih pomanjkljivosti trenutne ureditve, zato bomo preučili pogoje glede izvajanja razpisa in možnosti zagotavljanja bolj kakovostnih in zdravih obrokov ter se zavzeli za prenovo trenutnega sistema, tudi s spodbujanjem vzpostavljanja izgradnje novih javnih menz, ki bi na neprofiten način zagotavljale dostopne kakovostne in polnovredne obroke vsem študentkam in študentom,” so še zapisali.

“Obenem še enkrat poudarjamo, da moramo okrepiti nadzor nad ponudniki študentske prehrane, saj nekateri ponudniki izigravajo sistem in ne spoštujejo predpisanih standardov glede ponudbe študentske prehrane.” Za nadzor nad tem področjem je pristojna Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), s katero so se včeraj zaradi zaznanih anomalij skupaj dogovorili glede okrepljenega inšpekcijskega nadzora nad ponudniki študentske prehrane in doslednega sankcioniranja kršiteljev.

Spomnimo: S tem mesecem bo začel veljati tudi nov znesek najnižje bruto urne postavke začasnega in občasnega dela dijakov in študentov, ki se bo predvidoma zvišal iz 6,17 evra na približno 6,92 evra bruto.

FOTO: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti