Sveže

VIDEO, FOTO: Srečali so se partnerji Občine Lendava v okviru evropskega projekta “Europe For Citizens: Networks of Towns”

V Lendavi so se ponovno srečali partnerji Občine Lendava v okviru evropskega projekta “Europe For Citizens: Networks of Towns,” z naslovom WE4EU2022. Sodelovali so predstavniki mest Gyöngyös iz Madžarske, Târgu Secuiesc iz Romunije, Lučenec iz Slovaške ter Łodygowice iz Poljske. Češko mesto Mělník se tokratnega srečanja žal ni moglo udeležiti.
Občina Lendava sodeluje v projektu WE4EU2022 ali Europe for Citizens. Projekt je namenjen povezovanju in skupnemu nastopu s konkretnimi idejami pri črpanju evropskih sredstev in zagotavljanju razvoja na omenjenih področjih. V sklopu projekta, ki traja leto in pol, se bodo sodelujoče partnerske države srečale na skupno 10. različnih dogodkih in en izmed takih dogodkov se je tokrat odvil v Lendavi, v veliki sejni dvorani Občine Lendava.

Ključni cilj projekta je vzpostaviti in razvijati družbene, gospodarske, okoljske in kulturne odnose med državljani EU s sodelovanjem lokalnih oblasti in njihovih združenj, ki vključujejo podjetnike, nevladne organizacije in lokalne državljane. Navedeno bodo dosegli s strokovnimi delavnicami ter kulturnimi in gastronomskimi spremljevalnimi dogodki. Projekt, ki poteka od lanskega maja in se bo sklenil septembra letos, združuje šest partnerskih mest iz sodelujočih držav. Na desetih strokovnih srečanjih v sklopu projekta sodelujoči spoznavajo njihovo tradicijo in kulturo.

Poleg tega bo vsaka sodelujoča občina zbrala predloge projektov in naredila seznam razvojnih projektov, ki jih namerava izvesti do leta 2027, kar bo osnova za strategijo sodelovanja pri predložitvi skupnih vlog na evropske razpise, so pojasnili na Občini Lendava. V Lendavi, na predzadnjem srečanju v okviru projekta, so se partnerji seznanili s prireditvijo Lendavska trgatev, ki predstavlja bogato kulinarično ponudbo in ohranjeno kulturno dediščino tega območja. Na današnji konferenci so prav tako poudarili pomembnost žive kulturne dediščine ter njeno integracijo v turistično in kulinarično ponudbo kraja. Partnerji so imeli priložnost predstaviti svojo lastno kulturno dediščino in možne točke za nadaljnje sodelovanje.