Sveže

VIDEO, FOTO: Le 200 kilometrov iz Lendave: Je to evropski Pripyat?

Szentkirályszabadja je naselje na Madžarskem, ki upravno spada pod podregijo Balatonalmádi Županije Veszprém. Od Lendave je oddaljeno okrog 200 kilometrov, avtocesta pa nas pripelje do Veszpréma, od koder vodi običajna cesta. Do slednjega se je na minuli novoletni vikend podal Lendavčan Peter Balažek, ki se je lansko leto podal tudi v Pripyat in Chernobyl.
Szentkirályszabadja je naselje na Madžarskem, ki je, praktično gledano, mesto duhov. Gre za naselje, ki zelo spominja na vsem dobro poznani Pripyat. V naselju so zapuščeni stanovanjski bloki, šola, vrtec, športna dvorana, trgovine, … ter preostala infrastruktura. Naselje gosti le nekaj brezdomcev in narkomanov, ki prebivajo v, zaradi zoba časa, nevarnih stanovanjskih blokih, sicer pa naselje obiskujejo turisti ali drugi zanimanja željni. Szentkirályszabadja je torej odličen primer nekoč naseljenih, a pozneje zapuščenih krajev. Gre za naselje, v katerem je je bila včasih nameščena 13. tankovska divizija Poltavske garde (Poltava je mesto v Ukrajini) in od nje odvisna helikopterska enota, 87. vojni helikopterski polk Bakony. Ta je deloval vse do leta 2004 na letališču blizu tamkajšnje vojašnice, dokler ga niso zaprli, ko so ga madžarske obrambne sile počasi odpuščale. Gre torej za naselje, ki ga je uporabljala najprej Sovjetska, za tem pa tudi madžarska vojska.

Seveda je bila vojašnica strogo izoliran prostor z ločeno infrastrukturo, klavnico, restavracijami, gledališčem, kinom, šolo in celo vrtcem za častnike, ki so imeli družine. Naselje, ali torej bolje rečeno vojaški objekt, je bil urejen za precej samozadostno življenje. Tako je vojašnica – kot tudi podobni sovjetski objekti – delovala kot država v državi, tisti, ki so v njej služili, pa so živeli ločena življenja. Območje v izmeri 22,38 kvadratnih kilometrov (sam center naselja seveda ni tako velik), je težko vzdrževati, saj je naselje torej prazno. Tudi zaprtje naselja in varovanje bi stalo preveč, da bi si sosednja država to lahko privoščila. Je pa zaradi tega naselje dobilo drugi sloves, je namreč raj za ljubitelje paintballa in airsofta. Majhen del območja sicer še živi, zaradi podjetja, a slednjega varujejo tudi s psi.

Sovjeti so s seboj ob razpadu Sovjetske zveze vzeli vse, kar je bilo vredno, in pustili le necenjene stvari, veliko slednjih namreč ni bilo mogoče reciklirati. Tako se je vojašnica in pa tudi samo naselje po letu 1991 spremenila v rudnik trgovcev s kovino, ki so v bistvu odnesli vse, kar je bilo kovinskega. Neuporabo infrastrukture, ki jo je za seboj pustila sovjetska vojska, bi lahko vpletli v značilnost Madžarske po spremembi režima. Država se v večini primerov ne želi in/ali ne zmore lotiti vprašanja naselja ali objektov v slednjem.

FOTO: Peter Balažek