Sveže

VIDEO, FOTO: Koncert glasbene skupine Kontrabant

Skupina Kontrabant deluje od leta 1994. Neguje in združuje kakovostno akustično etno, folk, country in druge zvrsti glasbe v slovenskem, madžarskem, srbohrvaškem, romskem, židovskem, angleškem jeziku in s pridihom teh tako različnih kultur. Besedila njihovih skladb so avtorska dela pesnikov iz Slovenije, ki pišejo v slovenskem, madžarskem in romskem jeziku ter v prekmurskem narečju.
Kontrabant je pustil pečat v slovenskem prostoru s številnimi albumi in uspešnicami, nekatere med njimi, npr. Regrat v salat in Prekmurje, moje Prekmurje pa so v Sloveniji ponarodele. Za svoje delo si je Kontrabant prislužil več nominacij za slovensko glasbeno priznanje zlati petelin. Pod imenom Nepridiprav so izdali tudi dva zelo popularna CD-ja za otroke, kot producenti in glasbeniki pa so sodelovali tudi pri nastanku dveh CD-jev s slovensko ljudsko glasbo. Do danes so izdali 13 albumov in 1 LP ploščo.

Skupina je od ustanovitve zamenjala kar nekaj članov, trenutno pa šteje sedem glasbenikov. Vsi člani so tudi avtorji glasbe, Béla je avtor preko 220 pesmi-skladb, treh zbirk s poezijo, ter prevajalec mnogih pesnikov in avtor več knjig s področij astronomije, logike in drugih znanosti. Béla je tudi avtor besedila ponarodele slovenske pesmi Zelena dežela, ki jo je izvajala skupina Victory. V letu 2022 je skupina izdala novi CD z naslovom Vidno je nevidno, na katerem je 14 skladb, od tega 12 z uglasbeno poezijo.

Béla Szomi Kralj, harmonika, klasična kitara, buzuki, vokal
Tomaž Juvančič, kitara, mandolina, vokal
Pál Szomi, bobni, cajon, kitara, vokal
Klemen Juvančič, tolkala, bas
Gašper Povše, violina, mandolina, vokal
Matijas Severhen, bas čelo, bas kitara, bobni, vokal
Špela Hribar vokal, kljunasta flavta, flavta