Sveže

FOTO: Odvija se 51. mednarodna likovna kolonija Lendava – Odlivanje v bron

Med 20. avgustom in 5. septembrom 2023 se v objektu nekdanje meščanske šole v Lendavi, v sklopu 51. mednarodne likovne kolonije Lendava, že devetnajstič odvija odlivanje v bron. Nastale skulpture bodo na ogled v mansardnem razstavišču lendavskega gradu, trenutno pa poteka izdelava kalupov. Organizator kolonije je Galerija – Muzej Lendava.
Javni zavod Galerija-Muzej Lendava, s svojim sedežem na lendavskem gradu, se je doma in po svetu uspešno uveljavil kot plodno shajališče najrazličnejših likovnih ustvarjalcev in se skozi čas oblikoval v prostor izvirnih likovnih manifestacij. In četudi vodilna ideja teh poletnih druženj, bolje poznanih pod nazivom Mednarodna likovna kolonija – Lendava, skozi leta ostaja nespremenjena pa so se v sami zasnovi projekta, ki ga na lendavskem gradu nepretrgoma organizirajo od leta 1973, večkrat zgodili pomembni strukturalni premiki.

Poseben izziv je pomenilo leto 2005, ko je Galerija-Muzej Lendava uspela pridobiti svojo lastno mobilno livarno. Pomen le-te je nedvomno velik in zasluži vso pozornost, saj najdemo v Evropi komajda kakšno likovno kolonijo, ki na podoben/profesionalen način pristopa oziroma izpostavlja delo na področju odlivanja v bron. Na koloniji nastala dela postanejo del stalne zbirke bronastih kipov, ki je postavljena v naši podstrešni galeriji; dokumentirana pa so tudi v spremljevalnem barvnem katalogu.

V lendavski likovni zbirki, ki jo odlikujeta slogovna pestrost in vsebinska raznoterost, lahko najdemo več kot 700 likovnih del (slik, risb, grafik, fotografij, tapiserij, intarzij, reliefov in kipov), ki predstavljajo pomemben element slovenske kulturne zakladnice.

V prostorih nekdanje meščanske šole trenutno poteka ustvarjanje kalupov. In kdo so udeleženci? Ferenc Király, Petja Novak, Alenka Vidrgar iz Slovenije, Becskei Andor, Ecsedi Zsolt, Lipovics János iz Madžarske in Nedim Ahmetović – Mafa iz Srbije. Mojster cizelir je Gere László. Častni umetniški vodja kolonije je Franc Gerič.

FOTO: GML