Sveže

FOTO: V okviru projekta Socialna aktivacija za Rominje, te pekle piškote

Projekt Socialna aktivacija za Rominje, ki je financiran iz ESS z udeležbo MDDSZ se na Ljudski univerzi Lendava izvaja že skoraj 2 meseca in se bo izvajal do leta 2022, v okviru slednjega pa je Ljudska univerza Lendava zaposlila novo sodelavko, pripadnico romske etnične manjšine.
Vodilni partner v projektu je Raziskovalno izobraževalno središče Rakičan, ki aktivnosti v okviru socialne aktivacije izvaja v Beltincih. V projekt so Rominje vključene 6 mesecev, sam program pa je razdeljen na 3 sklope, v okviru katerih bodo Rominje opolnomočili na različnih področjih. “Trenutno izvajamo različne delavnice, v okviru katerih si Rominje razvijajo ročne spretnosti in sodelovalnega učenja. Že skoraj dva tedna potekajo delavnice v vaškem domu KS Gornji Lakoš, ki je za potrebe izvajanja delavnic peke božičnih piškotov Ljudski univerzi Lendava dala na razpolago prostore vaškega doma, predvsem pa kuhinje,” je za naš spletni portal zapisala Rahela Hojnik Kelenc, direktorica Ljudske univerze Lendava.

Pridne roke romskih žensk vsak dan pečejo druge piškote, do sedaj pa so se naučile speči linške kekse, moto kekse, orehove rogljičke in medenjake. V prihodnjih dneh se bodo Rominje poleg peke piškotov urile tudi v pripravi tipičnih zimskih jedi kot so bujta repa, segedin golaž, gobova juha z ajdovo kašo, polnjeni kruh in sarmo. V naslednjih 6 mesecih se želijo naučiti čim več, zato bodo v letu 2020 izvedli delavnice pletenja, kvačkanja, izdelave naravne kozmetike pa še česa. Zagotovo pa se bodo pri izvajanju različnih aktivnosti upoštevale njihove želje, ki se bodo usklajevale s programom.