Ostalo

V Makedonijo tudi pomurski policisti in službeni psi

Slovenska policija je v Makedonijo, v pomoč pri upravljanju z migracijami, napotila že osmo skupino policistov. Tja se bodo podali tudi pomurski policisti in službeni psi.

Med 24. avgustom in 23. septembrom 2016 bodo na makedonskem ozemlju za izvajanje skupnega nadzora pri prehajanju državne meje v okviru skupnega ukrepanja pri upravljanju toka povečanega števila migrantov skrbeli tudi slovenski policisti.

Na delo v Makedonijo odhajajo: vodja skupine Boštjan Žula, PP Žalec (PU Celje), Milivoj Bjelajac, Sektor kriminalistične policije PU Ljubljana, Milan Dajč, Enota vodnikov službenih psov PU Murska Sobota, Silvo Lasbaher, PP Ljutomer (PU Murska Sobota), Niki Šegula, PP Podlehnik (PU Maribor), David Ukaj, PPIU Maribor (PU Maribor), Boštjan Paveo, PPIU Koper (PU Koper), Sandi Šuštarič, PP Novo mesto (PU Novo mesto).

Policiste sta danes sprejela direktor Uprave uniformirane policije mag. Srečko Jarc in vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije Vladimir Pocek, sprejema pa se je udeležila tudi kriminalistka Tanja Erhatič iz Sektorja kriminalistične policije (PU Kranj), ki se je pred dnevi vrnila iz Makedonije, kjer je opravljala naloge v okviru sedme skupine.

Uporabljena bodo tudi vozila slovenske policije

Policisti bodo svoje naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica (Police Station for Border Control and Border Surveillance Bogorodica) in izven območja mejnega prehoda Bogorodica. Makedonskim policistom bodo po potrebi pomagali v začasnem prehodnem centru Gevgelija (Temporary Transition Centre – Gevgelija). Slovenski policisti bodo naloge izvajali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo službena vozila slovenske policije.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu o skupnih patruljah na makedonskem ozemlju v okviru skupnega ukrepanja (s spremembami), ki je bil v začetku leta 2016 podpisan med Policijo na Ministrstvu za notranje zadeve Republike Slovenije in Uradom za javno varnost na Ministrstvu za notranje zadeve Republike Makedonije.