Ostalo

V Lendavi od včeraj poteka 15. Tekmovanje mladih slovenskih baletnih plesalcev

V lendavski Gledališki in koncertni dvorani se je včerajšnji dopoldan pričelo 15. Tekmovanje mladih slovenskih baletnih plesalcev – BALTEK. Tekmovanje bo potekalo do vključno četrtka. Tudi letošnje, 15. tekmovanje mladih slovenskih baletnih plesalcev BALTEK organizira Zveza slovenskih glasbenih šol, komisija TEMSIG, javni zavod Knjižnica – kulturni center Lendava in Glasbena šola Lendava.
Tekmovanje je bienalno. Tekmovanja se lahko udeležijo baletni plesalci, ki se izobražujejo v javnih in zasebnih glasbenih in baletnih šolah, na konservatorijih za glasbo in balet oziroma umetniških gimnazijah ter učenci slovenskih glasbenih šol v zamejstvu ter slovenski državljani, ki se šolajo v tujini ali si znanje pridobivajo kako drugače. V III. kategoriji lahko tekmujejo tudi profesionalni plesalci, ki so slovenski državljani.

Tekmovanje poteka v dveh krogih, vsi nastopi pa so javni. Po zaključenem tekmovanju bo koncert najbolje uvrščenih tekmovalcev ob zaključku tekmovanja. Prejemniki nagrad in priznanj morajo nastopiti na tem in na koncertih v drugih krajih Slovenije z delom iz tekmovalnega programa, ki ga določi žirija, brez pravice do honorarja. Tekmovalce ocenjuje najmanj tričlanska žirija, sestavljena iz domačih in tujih baletnih strokovnjakov in strokovnjakov s področja sodobnega plesa.

Tekmovanje poteka ločeno glede na spol: balet – plesalci in balet – plesalke in sicer v petih kategorijah v starosti od 12 do vključno 26 let. Tekmovanje financirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije ter Zveza slovenskih glasbenih šol.