Ostalo

FOTO: Zipline Vinarium: Pričeli z gradnjo končne postaje

Ziplini ali adrenalinske jeklenice so v Sloveniji za zdaj prioriteta goratih predelov, dobili pa jo bomo tudi v gričevnatem predelu Občine Lendava, natančneje, v Dolgovaških goricah. Prvi zametki projekta so sicer že precej vidni. Začetna postaja sicer stoji, a ni povsem dokončana, včeraj pa so pričeli z urejanjem končne postaje ob razglednem stolpu Vinarium.
Lokacijo Vinarium Lendava Občina razvija z dodatno ponudbo v neposredni bližini, ki bo bolj pisana na kožo mlajši ciljni skupini, predvsem tistim, ki si želijo adrenalinskih doživetij. 19. avgusta 2021 je bila podpisana pogodba za izvedbo turistične atrakcije Zipline Vinarium z dvema jeklenicama v Lendavskih goricah s podjetjem KS SKUPINA d.o.o. iz Bistrice pri Tržiču, ki na tem področju deluje že več kot dvajset let. In če še niste vedeli, Zipline Vinarium bo poseben, saj bosta prvič postavljeni dve jeklenici vzporedno.

Med vrhom startnega stolpa in med ciljno ploščadjo bo okrog štirideset metrov višinske razlike (jeklenica bo dolga nekaj čez 500 metrov), kar po razlagi direktorja izvajalskega podjetja Andraža Korena pomeni, da se bo po jeklenicah mogoče peljati s hitrostjo med petdeset do šestdeset kilometrov na uro. Sočasno se bosta lahko spustili dve osebi, jeklenici pa bosta dovolj daleč narazen, da bo takšen dvojni spust varen. “Ocenjena vrednost projekta je okrog 260 tisoč evrov, Občina pa je za ta projekt pridobila nekaj več kot 130 tisoč evrov sofinancerskih sredstev na razpisu LAS pri dobrih ljudeh 2020,” so že lanskega avgusta zapisali na Občini Lendava.