Ostalo

V gostinskih obratih in na javnih prireditvah poostren inšpekcijski nadzor

Kot smo že poročali, med 4. in 13. novembrom poteka preventivna akcija Slovenija piha 0,0. V tem času policisti poostreno preverjajo psihofizično stanje voznikov. Niso pa le policisti tisti, ki bodo delovali poostreno, temveč tudi zdravstveni inšpektorat.

V teku je preventivna akcija “0,0 šofer – Slovenija piha 0,0”, ki bo potekala vse do nedelje, 13. novembra 2016. Akciji se pridružuje tudi Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije, ki v gostinskih lokalih in na javnih prireditvah izvaja poostren inšpekcijski nadzor. Nadzor je usmerjen v preverjanje spoštovanja prepovedi ponudbe in prodaje alkoholnih pijač mladoletnim osebam in ponudbo žganih pijač do 10. ure dopoldan. Izvaja se v dopoldanskih in popoldanskih urah, ko se srednješolcem začne ali konča pouk, ter ob koncih tedna v gostinstvu in na javnih prireditvah.

Akcijo 0,0 šofer koordinirata Javna agencija RS za varnost prometa in Ministrstvo za zdravje, akcija pa je del uresničevanja Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013–2022. V njej sodelujejo Policija, inšpekcijske službe, strokovne institucije in nevladne organizacije. Namen akcije je preprečevanje udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi, zmanjšanje števila prometnih nesreč povezanih z alkoholom in drogami ter spodbujanje celovitega pristopa k temu problemu. Dolgoročni cilj je ničelna toleranca do alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu.

Lastnike gostinskih obratov in organizatorje javnih prireditev zdravstveni inšpektorat poziva, da pri prodaji in ponudbi dosledno spoštujejo določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola.