Ostalo

68 kilometrov od Lendave: V hrvaškem naselju Legrad prodajajo stare hiše za eno kuno

Občina Legrad (mesto Legrad), na severu hrvaške, ki je dobrih 68 kilometrov oddaljeno od Lendave in je močno prizadeto zaradi izseljevanja prebivalcev, tudi mladih, prodaja zapuščene hiše za, pozor, eno kuno, kar je okrog 13 centov. Občinsko vodstvo priznava, da gre za vabilo ljudem, da se vnovič začnejo priseljevati v ta kraj in da si tukaj ustvarijo družino.
Občina Legrad, z istoimenskim mestom, se je zaradi hitrega upadanja prebivalcev odločila, da zapuščene hiše ponudi na prodaj za 1 kuno oz. za 13 centov. S takšno akcijo želi vodstvo Občine privabiti v kraj nove prebivalce, predvsem mlade, ki bi ti tam ustvarili družino, kar bo zvišalo že tako obubožano nataliteto. Legrad je obmejno mesto, tik ob meji z Madžarsko, do katerega vodijo slabe prometne povezave, čemur vodstvo občine pripisuje največji razlog za izseljevanje. V omenjenem mestu se je v preteklih 70-letih prebivalstvo praktično prepolovilo. Danes tam živi 2.250 ljudi.

V prvem poizkusu prodaje je bilo na voljo za odkup 19 nepremičnih oz. zapuščenih gradbišč. Prodanih je bilo 17. Od ponujenih hiš so nekatere na pol porušene, nekatere nimajo oken in vrat, spet druge so plesnive in vlažne. Vsak lahko občino zaprosi za 25.000 kun (slabih 3.300 evrov) sredstev za najnujnejšo prenovo, župan Ivan Sabolić pa je še dejal, da bodo kupcem finančno pomagali z 20-odstotki kupoprodajne cene ali do 35.000 kuh (okrog 4.600 evrov).

In kakšni so pogoji da lahko za takšno ceno kupite nepremičnino? Morate biti mlajši od 40-let, morate biti plačilno sposobni ter se obvezati, da boste v Legradu ostali vsaj 15 let. Kot je dejal tamkajšnji župan je veliko interesa iz tujine, predvsem Rusije, Turčije, Kolumbije, Ukrajine in Argentine, a ker se tam zavedajo, da migracija na Hrvaško ni enostavna, apelirajo predvsem na hrvaške državljane.