Sveže

V Gaberju predstavili knjigo z naslovom “Dedi, pripoveduj o …”

Minuli ponedeljek se je v vaškem domu v Gaberju odvila predstavitev knjige “Dedi, pripoveduj o …” avtorja Marjana Horvata iz Črenšovcev. Predstavitev se je odvila v organizaciji Knjižnice – Kulturnega centra Lendava ter kulturnega društva Zarja Gaberje. Predstavitev je napovedala in prisotne pozdravila Elvira Vaupotič Göncz, predsednica kulturnega društva Zarja Gaberje, z avtorjem pa se je pogovarjala Katarina Marton iz knjižnice Lendava. Prisotne je pozdravila tudi direktorica Knjižnice – Kulturnega centra Lendava, dr. Judita Zagorec Csuka.
V vaškem domu v Gaberju so minuli ponedeljek predstavili knjigo “Dedi, pripoveduj o …” avtorja Marjana Horvata iz Črenšovcev. Marjan Horvat je predmetni učitelj nemščine in slovenščine, ki je poučeval osnovnošolce na DOŠ I v Lendavi. Pri svojem raznovrstnem ustvarjanju izhaja iz opazovanja in doživljanja narave. Podobe iz narave, ki so ga nagovorile, je v preteklosti izražal likovno, v zadnjem obdobju pa se posveča predvsem besednemu izražanju. Preko kratkih zgodb vabi mlajše in starejše bralce k bolj pristnemu dojemanju in doživljanju vseh živih bitij in ohranjanju ter spoštovanju narave v njeni enkratnosti.

Knjiga “Dedi, pripoveduj o …” je druga knjiga Marjana Horvata. V prvi knjigi z naslovom “Tuni,” ki jo je izdal leta 2019 v samozaložbi, opisuje doživetja in spomine iz otroštva. “Kot Aljažev in Ivin dedek se je avtor skupaj s svojima vnukoma zabaval, raziskoval in se učil. Skupaj z vnuki se je spopadal z izzivi, jima dajal priložnost da sta mu pomagala pri opravilih, skupaj so tudi reševali ogrožene živali. Skupaj so izdelovali krmilnice in valilnice za ptice, klopco za babico ter vrtnarili. Skratka, skupaj so ustvarjali nepozabne spomine,” je dejala Katarina Marton iz knjižnice Lendava.

Knjiga je torej sestavljena iz zgodb, ki jih je Marjan svojima vnukoma pripovedoval pred spanjem. Sestavljena je iz osemnajstih zgodb, šestnajst izmed teh je resničnih, dve pa sta izmišljeni. Bralec čez omenjene zgodbe spozna odnos avtorja do življenja ter narave. “Zgodbe so vezane na živalski svet, v ospredju je skrb za naravo. Vsaka zgodba vsebuje dodatek ‘Pa še to …,’ v katerih so zbrani realni opisi posameznih živali, njihov življenjski prostor, ljudske modrosti in pregovori. V nekaterih zapisih avtor kaže na napake človeka, ki vodijo do uničenja planeta. V zgodbah je tudi moč začutiti ljubeč odnos do babice s katero, kot pravi, živi idilično življenje, povezano z naravo,” je zaključila Katarina Marton.

Knjiga vsebuje skupno 127 strani, vsebuje tudi ilustracije, za katere je poskrbel kar avtor sam, izdana pa je bila v samozaložbi, v nakladi 500 kosov.

FOTO: KKC Lendava