Ostalo

V čitalnici lendavske knjižnice predstavili knjigo Branislave Belović z naslovom “Zdravo!”

V čitalnici lendavske knjižnice se je odvila predstavitev knjige avtorice Branislave Belović z naslovom “Zdravo!” podnaslov katere je “Okusne, raznovrstne in zdrave jedi.” Knjiga je napisana v hrvaškem jeziku, pri njeni izdaji pa sta izdatno pripomogla Hrvaško kulturno društvo Pomurje in občina Štrigova.
Prim. mag. Branislava Belović, dr. med., specialistka pediatrije in specialistka socialne medicine, je avtorica številnih publikacij, priročnikov, programov promocije zdravja, inovativnih pristopov v promociji zdravja, radijskih oddaj, prispevkov v časopisih … Najbolj je znana in uveljavljena na področju promocije zdrave prehrane, je avtorica in soavtorica priročnikov, kuharskih knjig in drugih publikacij. Belovićeva je od leta 2016 do objavila osem priročnikov oz. publikacij z nasveti in kuharskimi recepti. Zadnji dve sta namenjeni otrokom, v nastajanju pa je tudi nova publikacija za otroke. Med omenjenimi publikacijami so štiri prevedene v madžarščino ter dve v hrvaščino in srbščino.

Belovićeva je ideje za recepte v knjigi črpala iz obiskov krajev Prekmurja, slovenskega in hrvaškega Primorja ter drugih pokrajin, vse pa imajo podlago v avtoričinem rodnem Međimurju. Za zdravo prehrano se je avtorica začela zanimati že v otroštvu in nadaljevala v mladostniških letih. Kot je dejala, se je vse pričelo dogajati takrat, ko je hudo zbolela njena mama in se je zaradi bolezni bila primorana dietno prehranjevati. Kmalu je ugotovila, da se tudi v Prekmurju in Međimurju, kjer prevladujejo predvsem mastne, sladkane in slane jedi, da dietno hrano pripraviti brez mnogih zdravju škodljivih sestavin.

Branislava Belović je članica Hrvaškega kulturnega društva Pomurje iz Lendave, 20 let je sodelovala pri pripravi radijskih oddaj o zdravi prehrani za Pomurski madžarski radio, 15 let pripravlja redne prispevke za “Special Broadcasting Service” v Avstraliji (program je namenjen izseljencem iz Slovenije), nasvete in recepte za Népújság in druge medije. Je stalna članica delovne skupine za promocijo zdravja pri delu v Policijski upravi Murska Sobota in Državnem zboru ter je aktivna članica Hrvaškega kulturnega društva Pomurje in predsednica Pomurskega društva za boj proti raku. Ob koncu predstavitve so nekaj tonov zaigrali tudi društveni tamburaši, folklorni ansambel HKD Pomurje.