Ostalo

V boj za Evropski parlament tudi pomurski poslanec Jožef Horvat

Minuli ponedeljek je izvršilni odbor Nove Slovenije soglasno potrdil listo kandidatov na letošnjih volitvah v Evropski parlament. Na drugem mestu liste kandidatov NSi je dolgoletni pomurski poslanec Jožef Horvat.
Horvat je bil štirikrat izvoljen v državni zbor, na lanskoletnih volitvah je dosegel najboljši rezultat od vseh kandidatov NSi. Kar sedem let je bil član državnozborskega odbora za zadeve EU (OZEU), dve leti tudi njegov predsednik. Pravi, da so ga koncept EU in evropske vsebine ter številne možnosti povsem zasvojile. V času njegovega predsedovanja OZEU je na njegov predlog odbor sprejel ključne sklepe, ki so vlado zavezali k aktivnostim, da je Slovenija v prejšnji finančni perspektivi počrpala vsa kohezijska sredstva. Horvat je že 12. leto član odbora za zunanjo politiko, pet let ga je tudi vodil.

Kot temeljni razlog za kandidaturo Jožef Horvat navaja dejstvo, da Vzhodna Slovenija v vseh petnajstih letih ni imela poslanca v Evropskem parlamentu. Tu vidi tudi razlog za vedno večji razvojni zaostanek Vzhodne Slovenije v primerjavi z Zahodno Slovenijo. Horvat pravi, da Slovenija premalo izkorišča možnosti, ki jih daje EU na področju enotnega (digitalnega) trga, naložb v nova delovna mesta, zato je njegov cilj hitrejši gospodarski razvoj predvsem Vzhodne Slovenije, koriščenje evropskega denarja za delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, kar bi zajezilo odhod mladih ljudi iz Slovenije.