Ostalo

Učenci Osnovne šole Miška Kranjca Velika Polana pripravili potopisno predavanje o Španiji

Učenci Osnovne šole Miška Kranjca Velika Polana so med 23. in 29. oktobrom 2022 sodelovali na Erasmus+ mobilnosti v Španijo. Obiskali so osnovno šolo Bonavista v mestu Ontinyent. Minuli četrtek so za širšo publiko pripravili potopisno predavanje in se s tem zahvalili staršem, vodstvu in učiteljem za podporo pri izvedbi mobilnosti.
Poglaviten namen projekta Erasmus+ je, da se učenci spoznajo z računalniškimi programi za urejanje videoposnetkov in fotografij ter poglobijo svoje znanje v najbolj uporabljanih programih Office. Osmošolci in devetošolci, Tara Sobočan, Iza Jerebic, Tiem Marton, Luka Čeh, Ana Iza Jaklin, Lara Žalig, Karin Ščančar, Klara Pucko, Matic Pozderec so strnili vtise s tedenskega potovanja v Španijo.

V nedeljo, 23.10 2022, smo se odpravili na dunajsko letališče, kjer se je pričela naša pot v Španijo. Leteli smo do Valencije. Ob pristanku smo počakali učence iz Belgije in skupaj pot nadaljevali do kraja Ontinyent, kjer je se nahaja naša partnerska šola. V ponedeljek, 24. 10. 2022, smo se odpravili v gostujočo šolo, ki je bila v primerjavi z našo šolo manjša. Gostitelji so nas sprejeli s kulturnim programom za dobrodošlico, v katerem so nam predstavili špansko kulturo. Ogledali smo si znamenitosti kraja Ontinyent: zvonik, Palau de la vila – muzej, v katerem so bile tipične lutke za mesto. Tam so nam tudi pripravili kviz o Ontinyentu.

V torek, 25.10.2022, smo se po zajtrku z avtobusom odpravili v obmorsko mesto Benidorm, kjer smo si ogledali park Terra Natura in spoznali različne živalske vrste. Po okusnem kosilu smo se odpravili v vodni park. Pozno popoldne je sledil še sprehod po ulicah mesta in druženje na plaži. Zvečer smo se malo utrujeni, a z novimi izkušnjami vrnili v hotel. V sredo, 26. 10. 2022, smo s pomočjo aplikacije CUT CAP ustvarjali promocijske videoposnetke držav, iz katerih prihajamo. V popoldanskem času smo si pod vodstvom predstavnikov šole za življenje ogledali naravno znamenitost POU CLAR. Po aktivnosti smo v hotelu preživeli prijeten večer in se bolje spoznali z učenci sodelujočih držav.

V četrtek, 27.10.2022, smo se po zajtrku peš odpravili do šole, kjer smo najprej pogledali posnetke, ki smo jih naredili prejšnji dan. Dokazali smo, da zmoremo s sodelovanjem, znanjem in izkušnjami biti med vsemi prisotnimi med najuspešnejšimi. V nadaljevanju smo s pomočjo aplikacije Play Seppo po mestu opravljali različne zabavne naloge tekmovalnega značaja, pri čemer smo spet dokazali, da smo uspešni in močni, saj smo se prvi vrnili na cilj. Po napornem dnevu in kosilu v hotelu smo popoldanski prosti čas izkoristili za obisk trgovskega centra in nakup spominkov. Večer smo preživeli ob okusni hrani in ob prijetni glasbi.

V petek, 28.10.2022, nas je pot vodila v Valencijo. Ogledali smo si Oceanografic in bili navdušeni nad vsemi ribami, želvami … Ogledali smo si predstavo delfinov in nadvse uživali. Valencijo smo si ogledali tudi po sončnem zahodu in bili nad dogajanjem presenečeni. V soboto, 29. 10. 2022, smo nadaljevali z raziskovanjem Valencije. Obiskali smo Mesto umetnosti in znanosti, Plaza de Toros de Valencia in si ogledali še ostale znamenitosti. V večernih urah smo se z letališča v Valenciji s prijetnimi spomini na preživeti čas v Španiji nestrpni odpravili proti domu,” so zapisali za naš spletni medij.