Ostalo

Trave so v fazi najintenzivnejšega cvetenja, alergiki znova na udaru

Trave so že do dobra pričele s cvetenjem, zato je v nižinah obremenitev zraka s cvetnim prahom trav, ki alergikom povzroča najhujše težave, že dokaj visoka. Cvetenje trav vrhunec doseže ob koncu maja, dnevne obremenitve pa lahko znižajo le padavine.
Alergiki so znova na udaru. Po tem, ko se je sezona cvetenja večine dreves že skorajda končala, je sedaj na vrsti cvetenje trav, ki alergikom poleg ambrozije v avgustu, povzroča največ težav. Lendavska merilna postaja na stanovanjskem bloku na Trgu ljudske pravice že beleži povišane koncentracije cvetnega prahu trav v zraku, koncentracija slednjega pa se bo v dneh, ki so pred nami, le še zviševala. Na travnikih cvetni prah trav že lahko povzroča zdravstvene težave.

Obremenitve nekoliko in za kratek čas lahko zmanjšajo le krajevne plohe. “Sprehodov po nepokošenih travnikih že sedaj več ne priporočamo, ker so lahko lokalno obremenitve zelo visoke,” priporočajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Poletavanje nekakšne “vate” v zraku? Ta ni alergena!

Marsikdo zmotno meni, da mu močno srbenje in pekoč občutek v očeh ter nadležno smrkanje in kihanje povzročajo plodovi topola, ki spominjajo na kosme vate. Vendar “vatke”, ki jih je te dni polno v zraku, niso alergene. Lahko le nekoliko dražijo dihala, lahko pa dihala draži močan vonj akacije. S toplim vremenom se je in se še bo začela povečevati tudi količina alergenih spor gliv v zraku (kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Penicillium, Aspergillus).

Povezava z astmo? Da!

Alergijski rinitis (seneni nahod) pa je tesno povezan z astmo. 80 odstotkov bolnikov z alergijsko astmo ima istočasno alergijski rinitis in 40 odstotkov bolnikov z alergijskim rinitisom ima hkrati tudi astmo. Obe bolezni predstavljata globalni zdravstveni problem za vse starostne skupine ljudi.

Kako kaže?

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo visoka, prisoten bo še nizko alergeni cvetni prah trpotca, kislice in bezga. Zaključila se je sezona cvetenja večine dreves, še vedno pa bo prisoten nizko alergeni cvetni prah iglavcev (bor, smreka, jelka). Cveti žužkocvetna robinija (akacija), na merilnih postajah zaznamo le posamezna zrna, na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva močan vonj. Na vinorodnem območju bo v zraku tudi cvetni prah trte, ki navadno ne povzroča težav z zdravjem.