Nad naše kraje je prispel letošnji prvi vročinski val

Trenutno se nahajamo sredi prvega letošnjega vročinskega vala, ki bo trajal najmanj do vikenda. Vročina se bo stopnjevala, jutranje temperature se bodo gibale med 17 in 20 stopinj Celzija, dnevne do 34. Ne pozabite nase in na živali!
Nad jugozahodno, srednjo in vzhodno Evropo je območje nizkega zračnega tlaka. V višinah priteka k nam od zahoda suh in precej topel zrak. In, če vam je včeraj bilo vroče, vam bo v prihodnjih dneh še bolj. Vročina se bo stopnjevala, Glede na to da vse več meteoroloških izračunov kaže, da bo vroč afriški zrak nad nami vztrajal tudi v drugi polovici prihodnjega tedna, lahko že zdaj z veliko gotovostjo rečemo, da se bo letošnji junij uvrstil med štiri najtoplejše od začetka meteoroloških meritev.

“Takšna vročina je pri nas v prvem mesecu meteorološkega poletja zelo redka. V povprečnem juniju je bil v Ljubljani pred letom 1990 le en vroč dan, skoraj polovica junijev pa je minila celo brez njih. V zadnjih 25 letih se je slika precej spremenila. Število vročih dni se je povečalo, pri tem pa še posebej izstopata junija leta 2002 in 2003, ko smo po podatkih Arsa našteli kar 11 zaporednih dni s temperaturo 30 stopinj in več. Letošnji junij je do sedaj osrednjemu delu Slovenije prinesel štiri takšne dneve,” so zapisali na Facebook profilu vreme 24/7.

Sončno in suho vreme bo naklonjeno sproščanju cvetnega prahu, obremenitev zraka se bo za kratek čas znižala v le času neviht in krajevnih ploh.
Obremenitev s cvetnim prahom trav bo visoka, s košnjo se neposredni vir zmanjša. Cvetenje trav se je pomaknilo tudi višje v hribe. Obremenitev s trpotcem in kislico bo v splošnem nizka, nekoliko višja v bližini travnikov. UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost okoli 9, v gorah pa okoli 10.

Kaj je vročinski val?

Vročinski val je vsako obdobje dolgo tri ali več dni, ko povprečna dnevna temperatura preseže nek izbran temperaturni prag. Ker se na območju Slovenije prepleta veliko podnebnih tipov so pragovi trije. In sicer za jugozahodni del Slovenije – Primorsko (omiljeno sredozemsko podnebje) mora povprečna dnevna temperatura doseči ali preseči 25 stopinj Celzija, nižji deli osrednje in vzhodne Slovenije (celinsko podnebje) imajo mejo nekje pri 24 stopinj Celzija, višje ležeči predeli (podnebje hribovitega sveta) pa pri 22 stopinj Celzija. Vsaj trije dnevi hude vročine že pomenijo vročinski napor, po treh dneh se lahko že začnejo pojavljati bolezenski znaki, ki jih povezujemo s hudo vročino. Vročino težje prenašamo, ko poleg visokih temperatur beležimo še visoko vlago, takrat pogosto pravimo, da je soparno.

Ne pozabite na domače živali!

Živali, ki so privezane ali zaprte na soncu, so obsojene, da trpijo na vročini. Sonce se čez dan premika in če je žival zjutraj v senci, ni nujno, da je tudi čez dan. Živali si vodo lahko razlijejo, zato jo večkrat na dan preverimo in jo vsaj enkrat dnevno zamenjamo. Prilagodimo tudi hranjenje: živali so pogosto manj ješče, zato količinsko in kalorično zmanjšamo obrok, hranimo bolj zgodaj zjutraj in pozno večer, najbolje z briketirano hrano, ki se ne pokvari. Če je asfalt prevroč lahko enostavno preverite tako, da položite roko ali boso nogo na asfalt in počakate 30 s. Če ne zdržite, je asfalt prevroč! Če se kuža rad kopa, mu omogočimo hlajenje v vodi. Četudi je avto parkiran v senci, še vedno lahko doseže visoke temperature! To seveda velja tako za ljudi kakor tudi za živali. Olajšajmo živalim naporna poletja!