Ostalo

Svetovni dan zavedanja o avtizmu obeležili tudi v Lendavi

Svetovni dan ozaveščanja o avtizmu je mednarodno priznan dan, ki se vsako leto praznuje 2. april in spodbuja države članice Združenih narodov, da sprejmejo ukrepe za ozaveščanje o avtističnih posameznikih po vsem svetu. Ta pomemben dan pa so včeraj obeležili tudi v Lendavi.
2. april je svetovni dan zavedanja o avtizmu. Različne mednarodne organizacije so pripravile dogodke, prireditve ali izjave za javnost, s katerimi opozarjajo na problematiko avtizma. V ospredje postavljajo pomembnost spoštovanja pravic in zagotavljanja čim bolj polnega življenja oseb s avtizmom. Še danes namreč osebe s spektrom avtizma in njihove družine doživljajo diskriminacijo in izolacijo.

“Na ta čudovit pomladni dan smo se tudi otroci in vzgojiteljice iz DE I Vrtca Lendava skupaj z učenci in učiteljicami DOŠ II Lendava z modrimi baloni sprehodili skozi mesto. Na ta način smo želeli spomniti, da so med nami tudi otroci z avtizmom, ki si tako kot vsi ostali želijo veselega in polnega otroštva. Skupaj jim to lahko omogočimo,” je za naš spletni medij zapisala Mojca Jereb iz Vrtca Lendava.

Avtizem ni bolezen in ni duševna bolezen. Je kompleksna nevrološka razvojna motnja, pri kateri gre za neobičajen razvoj možganov. Spekter avtizma je zelo širok. Oseba z avtizmom drugače razmišlja, razume in občuti svet okoli sebe, predvsem pa se mora prav vsega naučiti, tudi tistega, česar se drugi naučimo spontano, samoumevno. Otroci ne prerastejo avtizma, ampak postanejo odrasli z avtizmom. S pravočasnimi, rednimi in ustreznimi obravnavami lahko vplivamo, da se težave v času otrokovega razvoja zmanjšajo.