Sveže

Stanovanjski sklad RS uspešno pridobil kredit Razvojne banke Sveta Evrope, gradnja stanovanj (tudi) v Lendavi se lahko prične

Stanovanjski sklad RS je uspešno pridobil 70 milijonov evrov kredita Razvojne banke Sveta Evrope (CEB). “Ta je namenjen izvedbi 10 projektov v sedmih regijah z 906 stanovanji,” je izpostavil direktor sklada Črtomir Remec. Sklad se medtem predvidoma s prihodnjim letom pripravlja na začetek opravljanja javne najemne službe.
“Sklad namerava do leta 2025 zgraditi 906 javnih najemnih stanovanj, od tega 58 oskrbovanih za starejše,” je na včerajšnji novinarki konferenci poudaril direktor sklada Črtomir Remec. Gre za projekte Pod Pekrsko gorco 2. faza, Nova Dolinska v Kopru, Podbreznik v Novem mestu, Rožna dolina v Novi Gorici, Ob Savi v Kranju, Dolgi most in Podutik Glince v Ljubljani, Lukovica jug, Partizan na Jesenicah in Lendava. Prav tako Sklad pripravlja dolgoročne naložbe za pridobitev 1.171 javnih najemnih stanovanj s pričetkom gradnje od leta 2025 naprej, med katerimi so načrtovana tudi stanovanja v Lendavi.

Vse do leta 2023 ima Stanovanjski sklad republike Slovenije namen skupno zagotoviti kar 2.194 novih javnih najemnih stanovanj po celotni državi, od tega jih želi v letu 2021 zgraditi vsaj 1.000. Občina Lendava je že lani bila uspešna na razpisu omenjenega sklada in se odzvala na javni poziv za nakup stanovanj in zemljišč za gradnjo stanovanj v letih 2021 in 2022. Avgusta sta sklad in Občina Lendava skladu podpisala kupoprodajno pogodbo za zemljišče v izmeri 7.171 kvadratnih metrov. Cena stavbnih zemljišč, ki so bila predmet prodaje je znaša 182.900,00 EUR (brez DDV). 

Na zemljišču v Župančičevi ulici bodo tako zrasli trije večstanovanjski objekti, v vsakem pa bo po 24 stanovanj, ki bodo najemna in primerna za prve iskalce stanovanj, mlade družine in družine z večjim številom otrok. Skupna vrednost investicije se giblje med 8 in 9 milijonov evrov. Kot je včeraj še dejal direktor Stanovanjskega sklada RS Črtomir Remec, bodo pri gradnji stanovanj v štirih krajih, to so Podutik Glince v Ljubljani, Lukovica jug, Partizan na Jesenicah in Lendava, skušali čim bolj omejiti stroške gradnje. “To je v luči nenehno naraščajočih cen v gradbeništvu nujno.” Rezerve bodo, kot je dejal, iskali pri izvedbenih fazah in načrtovanju, kjer bodo v ospredju funkcionalnost, racionalnost in večja tipizacija.