Sveže

Spidvej: V Krškem še vedno vztrajajo, da je šlo za pritiske in grožnje s tožbo s strani ST Lendava

Spor na relaciji AMD Krško in ST Lendava se, kot kaže, vendarle ne bo umiril tako hitro, kot je to bilo pričakovano. Po tem, ko smo minulo soboto poročali, da so Krčani zaradi nestrinjanja in izjemnih pritiskov s strani Speedway teama Lendava ter voznika Matica Ivačiča s strani krovne organizacije AMZS prejeli sklep, ki jim je prepovedal organizacijo finalne dirke skupnega državnega prvenstva Slovenije in Madžarske, je Igor Kolenko, predsednik komisije za spidvej pri AMZS pojasnil, da si v Krškem zadeve razlagajo po svoje, ti pa sedaj žogico vračajo in vztrajajo, da je vendarle šlo za pritiske in grožnje s tožbo s strani ST Lendava.
“Zaradi nestrinjanja in izjemnih pritiskov s strani Speedway teama Lendava ter njihovega voznika Matica Ivačiča, smo s strani krovne organizacije AMZS prejeli sklep, ki nam prepoveduje organizacijo finalne dirke skupnega državnega prvenstva Slovenije in Madžarske. Gre torej za preklic nedavno sprejetega sklepa s strani komisij za speedway obeh nacionalnih zvez (slovenske in madžarske), ki nam je ravno dovoljeval organizacijo omenjene dirke.

Žal nam je, da smo se z istimi akterji ponovno znašli v konfliktni situaciji. Lahko pa vam, dragi speedway kolegi, čestitamo za novi naslov državnega prvaka, ki pa ga niste bili pripravljeni na športen in pošten način osvojiti na stezi. Še bolj obžalovanja vredno se nam zdi dejstvo, da ste s svojimi dejanji domačo speedway publiko prikrajšali za spektakel ob koncu sezone.

Pri AMD Krško resno razmišljamo, da se v bodoče distanciramo od organizacije in sodelovanja v dirkah za državno prvenstvo, kjer so odvetniški posli in nešportno obnašanje na prvem, medsebojno sodelovanje, zvesti navijači, delo požrtvovalnih funkcionarjev ter angažma vseh ostalih voznikov pa na drugem mestu,” so zapisali v Krškem.

Igor Kolenko, predsednik komisije za spidvej pri AMZS: “V Krškem si zadeve predstavljajo malo po svoje”

“Skupno državno prvenstvo je zasnovano po sistemu štirih dirk. Zadnja dirka skupnega državnega prvenstva bi morala biti v soboto pred dvema tednoma v Nagyhalászu na sosednjem Madžarskem. Dirko so tam odpovedali, saj so vztrajali, da želijo tekmovanje s šestnajstimi vozniki, pa jih žal niso uspeli prav toliko dobiti. Domnevam, da zaradi dviga cen niso želeli plačati voznikov iz Poljske in tako se dirka ni odvila. Dirko so tako odpovedali šele prejšnjo sredo. Krčani so tako minulo nedeljo planirali pozivno dirko (3. Pokal AMD Krško in Memorial Matije Duha), videli so priložnost in želeli sami organizirati prav to dirko.

A pri tem moram seveda povedati, da je Komisija za spidvej pri AMZS, katere predsednik sem, izglasovala, da se dirka lahko izvede, sam sem se glasovanja sicer vzdržal, a sem si rekel če je to v interesu športa, pa naj bo. No, se pa je v zadevo vmešala pravna služba AMZS in podala mnenje, da se dirka v Krškem ne more odviti, saj je premalo časa za organizacijo, in hkrati ni sprejetega pravilnika dirke, ki pa mora biti objavljen najmanj 30 dni pred samo dirko, pa tudi voznikov ni bilo prijavljenih (po pravilniku se to mora zgoditi najmanj10 dni pred dirko). Dirke tako ni bilo mogoče organizirati zaradi pravnih omejitev, ne pa zaradi Lendavskega spidvej teama, kot so to razložili v Krškem,” je dejal Kolenko.

Igor Kolenko

V Krškem še vedno vztrajajo, da je šlo za pritiske in grožnje s tožbo s strani ST Lendava

“V večini se sicer strinjamo z izjavo Igorja Kolenka glede pravilnika za skupno državno prvenstvo in kaj v tem pravilniku piše. Ampak Igor je pozabil omeniti, zakaj se je pravna služba AMZS-ja sploh vmešala v to zgodbo. Zakaj pa bi zveza šla proti izglasovanemu sklepu lastne komisije za speedway, v kateri so predstavniki vseh nastopajočih slovenskih klubov? To sigurno ni naredila samoiniciativno, vendar zaradi pritiskov in celo groženj s tožbo s strani določenih posameznikov iz ST Lendava, ki že od nekdaj postavljajo lastne interese pred interese slovenskega speedwaya. Ti posamezniki so bili v tem primeru zadovoljni s trenutno razpredelnico v državnem prvenstvu in niso želeli prvenstva odločati na stezi. Imeli smo telefonske pogovore, imamo izmenjave po mailu.

Zaradi madžarske odpovedi dirke tik pred zdajci je tukaj šlo za izreden primer. Pa pustimo zdaj Igorjevo nepravilno domnevo, zakaj so organizatorji v Nagyhalaszu odpovedali dirko. Mi smo imeli sprejet sklep komisije za speedway pri domači zvezi, zeleno luč s strani madžarske zveze, polno štartno listo in popravljen posebni pravilnik za nedeljsko dirko. Kje je bila težava? Menimo, da gre za nekorektno držo ter nešportno obnašanje in tako ostajamo pri svoji prvotni izjavi, ki ji res ni kaj veliko za dodati.”