Ostalo

Skupaj proti (pre)hitrim voznikom na Goričkem

Občini Grad in Kuzma sta v okviru prizadevanj za večjo prometno varnost občanov na kritičnih prometnih lokacijah postavili prikazovalnika hitrosti »Vi vozite«, zaradi katerih promet že poteka varneje. Že v prvem tednu postavitve se je delež prehitrih voznikov na lokalni cesti Domajinci – Motovilci – Kuzma zmanjšal za 13 odstotkov, na regionalni cesti v naselju Grad pa za 6 odstotkov. A prehitrih voznikov je predvsem v občini ob tromeji Slovenije, Avstrije in Madžarske še vedno občutno preveč.
Hitrost ubija, že nekaj let opozarja slovenska policija. Pri hitrosti 50 km/h je udarec vozila na naše telo enak padcu z višine 10 metrov. Pri hitrosti 100 km/h, pa je sila udarca enaka padcu z višine kar 40 metrov, kar pomeni veliko verjetnost, da bo pešec dobil izredno hude poškodbe ali da trka ne bo preživel. Ker je torej že manjše znižanje hitrosti ključno za preprečevanje hudih prometnih nesreč,  je umirjanje prometa v naseljih, kjer so pešci najbolj izpostavljeni, med ključnimi elementi preventivnega delovanja in učinkovit ukrep za zmanjšanje števila prometnih nesreč.

Na pobudo podjetja Sipronika ter v sodelovanju Zavarovalnice Triglav in slovenskih občin, med katerimi sta tudi občini Kuzma in Grad, je tako nastal projekt Skupaj umirjamo promet. Najbolj izrazito zmanjšanje deleža prehitrih voznikov v omenjenih občinah so zaznali v naselju Kuzma, pri tamkajšnji osnovni šoli in vrtcu, kjer je hitrost omejena na 30 kilometrov na uro.

Poziv k strpnejši vožnji

“Kljub omejitvi  hitrosti in nameščenim asfaltnim grbinam na cesti so številni vozniki doslej na tem odseku vozili prehitro, zato je bila posredno ogrožena varnost predšolskih in osnovnošolskih otrok. S postavitvijo prikazovalnika hitrosti bomo voznike motornih vozil spodbujali k strpnejši vožnji, kar je osnovni namen in cilj projekta,” je povedal župan Občine Kuzma Jožef Škalič.

Delež prehitrih voznikov se je za 6 odstotkov znižal tudi v Občini Grad, kjer je prikazovalnik hitrosti postavljen na regionalni cesti v središču naselja Grad in je hitrost omejena na 50 km/h. “Za to lokacijo smo se odločili zaradi prometno zelo obremenjene ceste, ki poteka skozi središče naselja Grad. Po tej cesti poteka tudi šolska pot, v neposredni bližini se nahajajo vsi javni objekti, kot so zdravstveni dom, zobozdravstvena ambulanta, cerkev, Doživljajski park Vulkanija in gostinski obrati. S postavitvijo prikazovalnika želimo povečati prometno varnost,” odločitev za postavitev prikazovalnika hitrosti na tem nevarnem odseku pojasni Cvetka Ficko, županja Občine Grad.

Inovativno orodje

V dveh letih je Zavarovalnica Triglav v sodelovanju s podjetjem Sipronika v preventivnem projektu Skupaj umirjamo promet po vsej Sloveniji postavila že 30 sistemov s pametnimi prikazovalniki hitrosti “Vi vozite,” ki voznike za zgledno vožnjo pohvalijo ali jim pokažejo, da njihovo vedenje za volanom ni zadovoljivo. Hkrati shranjujejo in obdelujejo podatke o prometu, ki so vidni na spletnem portalu www.vi-vozite.si, na spletnih straneh občine in na miniračunalnikih v šolskih avlah, tudi v avlah OŠ Kuzma in OŠ Grad. Sistem tako predstavlja inovativno in učinkovito rešitev ter je pomembno orodje za analizo podatkov in nadaljnje ukrepe za zmanjševanje hitrosti. “V obeh občinah na Goričkem, v katerih smo postavili prikazovalnika hitrosti ‘Vi vozite’, se je v skladu z dosedanjo prakso takoj pokazal pozitiven učinek na udeležence v prometu. Kljub znižanju deleža prehitrih voznikov pa je tistih, ki ne spoštujejo omejitev hitrosti, posebej v primeru občine Kuzma, še vedno veliko oziroma preveč. Predlagamo, da to lokacijo vzamejo pod drobnogled tudi policisti in z radarsko kontrolo zagotovijo, da bodo vozniki omejitev vzeli bolj resno,” je povedal direktor Sipronike Marjan Kržišnik.

Skupaj postavljenih že 44 prikazovalnikov hitrosti

Za večjo prometno varnost si z različnimi aktivnostmi že vrsto let prizadevajo v Zavarovalnici Triglav. Skladno z vrednotami, med katerimi sta v ospredju varnost in odgovornost, so podprli tudi postavitev prikazovalnika hitrosti v obeh občinah na Goričkem. “Zaradi velikega števila otrok in drugih udeležencev je na teh dveh območjih nujno umiriti promet. Na podlagi dosedanjih izkušenj dobro vemo, da to učinkovito dosežemo s prikazovalniki in tako resnično zvišujemo varnost na izbranih cestnih odsekih, zato smo tudi podprli postavitev dveh novih prikazovalnikov,” je dejal Sandi Štefan Flisar, direktor Območne enote Murska Sobota Zavarovalnice Triglav in dodal, da je še posebej ponosen na zgledno sodelovanje z lokalnimi skupnostmi v Prekmurju pri tem projektu.