Ostalo

Se početje Tomaža Šilaka, še pred leti doma iz Čentibe pri Lendavi, nadaljuje?

Družba HTS Skupina, v lasti Tomaža Šilaka še pred nekaj leti doma iz Čentibe pri Lendavi, je pred leti oškodovala 365 delavcev, ki so delali v Avstriji. Podjetje je v stečaju, Šilak pa je dejavnost iz Pesnice pri Mariboru preselil na Dunaj, kjer nadaljuje z novačenjem delavcev prek nove firme, 1A Personal, ki je med drugim glavni sponzor nogometnega kluba Čentiba in ki je že v stečaju.
Zaradi bolje plačanega dela v Avstriji je več Štajercev in tudi Pomurcev že pred leti dalo odpovedi in se odpravilo na delo čez mejo. A jim je danes žal. Ne zaradi avstrijskih delodajalcev, ampak zaradi zaposlovalne agencije prej HTS sedaj 1A Personal, prek katere so delali. Agencija jim namreč dolguje kar nekaj denarja, delavci pa so se med drugim včeraj odpravili k najbližjim pisarnam podjetja, v avstrijsko Radgono, kjer je potekal sestanek. Lastnik obeh omenjenih podjetij je Tomaž Šilak, še pred leti doma iz Čentibe pri Lendavi, podjetje 1A Personal, pa je med drugim generalni sponzor nogometnega kluba Čentiba, kjer menda finančnih težav nimajo.

Takšna poročanja o podjetniku Šilaku in o njegovih podjetjih sicer niso redkost. V medijih se zaradi podobnih si primerov pojavlja že od leta 2016. In kaj je narobe tokrat? Plače za november niso bile izplačane, prav tako ne trinajsta plača. Podjetje pa gre, kot kaže, v stečaj. Večina Pomurcev je preko omenjenega podjetja 1A Personal zaposlenih v Boxmarku, podjetje pa delavce novači tudi za delo v Nemčiji. Med drugim so mediji julija pisali, da je še takratno podjetje HTS delavce oškodovalo za vrtoglave zneske: Podjetje jim ni plačevalo prispevkov, prevoza na delo, dnevnic, nekaterim tudi ne plač.

Šilak se je sicer že znašel na sodišču. Ta je, v dogovoru s tožilcem, očitane kršitve pravic delavcev, poneverbo in uporabo tujega premoženja priznal in se pogodil, da mu slabe dve leti zapora spremenijo v 1320 dni dela v splošno korist. “Mislim da je kazen smešna. Nakazuje korupcijo našega pravnega sistema, enostavno v našo državo ne verjamem več. Kako je možno okrasti 360 ljudi, pa da država ne terja povračila plač in prispevkov? Žalostno. Sramota,” se je glasih le en izmed zapisov opeharjenih delavcev in še: “Počutimo se opeharjeno, izdano in ponižano zaradi izrečene kazni. Šilak se mesece ni odzval vabilom na sodišča. Imel je za norca ljudi, ki jih je dokazano okradel. To je pravna država?”

Šilak se je sicer letos tudi uradno preselil na Dunaj. Leta 2016, ko so se začele njegove težave v Sloveniji, je že odprl novo podjetje, tokrat v sosednji Avstriji pod imenom 1A Personal. To ima sedež na Dunaju, eno izmed poslovalnic pa ima tudi v avstrijski Radgoni. Delavci migranti, ki si v Avstriji služijo kruh preko omenjenega podjetja, so že v preteklosti potarnali nad nekaterimi nepravilnostmi, tokrat pa so na dan udarile še večje težave. Kot je razvidno iz javnih evidenc, je bil za podjetje 1A Personal, ki ima sicer sedež na Dunaju, pred nekaj dnevi začet stečajni postopek.