Ostalo

Sanacija župnijske cerkve sv. Katarine Aleksandrijske še vedno v teku

V začetku oktobra 2020 se je pričela obnova župnijske cerkve sv. Katarine Aleksandrijske v Lendavi, od začetka katere je torej minilo nekaj več kot dve leti. Največja težava je bilo zamakanje, ki je sedaj urejeno, a sušenje zidov še ni zaključeno in bo še trajalo. V tem času so med drugim obnovili glavni oltar ter dva stranska, a jih skupno želijo obnoviti vseh pet.
Nekaj več kot dve leti minevata od začetka nujno potrebnih sanacijskih del v cerkvi svete Katarine Aleksandrijske v Lendavi. Prva dela so se pričela v začetku oktobra 2020 in sicer z odbijanjem ometa. Izkazalo se je, da je takšna odločitev bila pravilna, saj je opečnata stena za ometom bila zelo vlažna, kar je med drugim botrovalo plesni, gnitju lesenih predelov stranskih oltarjev, odpadanju in krušenju ometa, … Težave z vlago je lendavska župnija sicer reševala že pred okrog 24. leti, a bistvenega učinka takrat niso dosegli, z leti pa se je stanje vnovič pričelo slabšati. Konec oktobra 2021 so pričeli z urejanjem hidroizolacije, kar so uspešno zaključili, Občina Lendava pa je še pred tem uredila nepropustni podporni zid. Vmes je bil urejen še del strehe cerkve.

“S skupnimi močmi smo obnovili glavni obar naše župnijske zavetnice svete Katarine, nato pa se podali na pot obnove še petih stranskih oltarjev in po navodilih Gradbenega inštituta Republike Slovenije še sanacije močne vlage v zidovju cerkve. Najprej smo znotraj in zunaj odbili vlažen omet, tlakovano notranjost cerkve s talnim gretjem pa smo zaradi stroškov pustili nedotaknjeno. Smo pa zato toliko bolj globoko in temeljito sanirali zunanjo stran sten. Umaknili smo dotrajan ‘sušilni sistem’, ki je z leti prevzel vlogo namakanja sten. Okoli celotne cerkve je položena drenaža za odvajanje vlage, v celoti na novo položena kanalizacijska napeljava pa istočasno regulira odvod meteorne vode s strehe in ločeno po predelavi kotlovnice še fekalno vodo novih sanitarij,” so sporočili iz lendavske župnije.

Kot so pri župniji še zapisali, so delno že suhe stene letos z notranje strani cerkve navrtali in luknje napolnil z zaščitno tekočino. Sušenje se bo, kot kaže, odvijalo do prihodnje jeseni.