Ostalo

Rožnati oktober: V lendavskem parku Roža zasajeno “rožnato” drevo

V Združenju Europa Donna Slovenija vsako leto obeležujemo rožnati oktober – mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Z različnimi dejavnostmi in dogodki osveščamo o raku dojk in opozarjamo na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja bolezni in odgovornosti do svojega zdravja. Včeraj je župan Občine Lendava Janez Magyar v mestnem parku posadil posebno drevo ki bo v prihodnjih letih postalo simbol opozarjanja na skrb za lastno zdravje.
Oktober, ali rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Rak dojk je eden najpogostejših rakov pri ženskah, za njim pa lahko zbolijo tudi moški. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1.500 oseb. Rak dojk je dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, umrljivost se počasi zmanjšuje predvsem na račun zgodnjega odkrivanja ter vsakemu posamezniku prilagojenega zdravljenja.

Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije bi lahko z zdravim načinom življenja preprečili 30 – 50 odstotkov primerov raka.  Z redno telesno aktivnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano, vzdrževanjem ustrezne telesne mase lahko vsak sam veliko prispeva k svojemu zdravju.

Včeraj je župan Občine Lendava Janez Magyar v mestnem parku posadil posebno drevo (Judeževo drevo – Cercis Siliqastrum) ali navadni jadikovec), ki bo v prihodnjih letih postalo simbol opozarjanja na skrb za lastno zdravje, pomen zdravega načina življenja ter zgodnjega odkrivanja raka. Poleg tega je bila mestna hiša Občine Lendava v znak podpore tej iniciativi Združenja Europa Donna včeraj osvetljena v rožnati barvi.