Ostalo

Radenci: V hotelu Radin včeraj okronali novo vinsko kraljico Slovenije

V letu 2023 bo Maja Pečarič kot 26. Vinska kraljica Slovenije zastopala vse tri vinorodne dežele, slovensko vinogradništvo in vina, turizem ter bogato kulturno dediščino na dogodkih v Sloveniji in tujini. V hotelu Radin v Radencih je tako ministrica Irena Šinko za vinsko kraljico Slovenije včeraj okronala Majo Pečarič. Projekt Vinska kraljica Slovenije vodi Društvo Kelih.
V letu 2023 bo Maja Pečarič kot 26. Vinska kraljica Slovenije zastopala vse tri vinorodne dežele, slovensko vinogradništvo in vina, turizem ter bogato kulturno dediščino na dogodkih v Sloveniji in tujini. V mesecu novembru jo je strokovna komisija, ki jo je s podporo Pomurskega sejma, nosilca institucije Vinska kraljica Slovenije, oblikovalo Društvo Kelih s pomočjo predstavnikov stroke in pokroviteljev. Nova Vinska kraljica Slovenije prihaja iz Gorenjske, iz Kranja. Včeraj so jo okronali ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec in predsednica Društva Kelih mag. Tjaša Kos. Slovesnost je potekala v Zdravilišču Radenci, udeležili pa so se je številni partnerji in pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije ter drugi visoki gosti.

Uvodoma je na kronanju prisotne nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, nosilca institucije Vinska kraljica Slovenije. Ana Protner je še zadnjič s prestola nagovorila vse prisotne. Ozrla se je na dogodke, posvečene slovenskemu vinu, večanju prepoznavnosti slovenskih vinogradnikov in vinarjev v Sloveniji in tujini, na katerih je sodelovala ter se poslovila od svojega kraljevskega mandata in dvorjanov. Zapomnili si jo bomo tudi kot Vinsko kraljico Slovenije z najkrajšim mandatom, čemur je botrovala epidemija koronavirusa.

Mag. Tjaša Kos, predsednica Društva Kelih, izvajalca institucije Vinska kraljica Slovenije, se je predsedniku uprave Pomurskega sejma Janezu Erjavcu zahvalila za izkazano zaupanje vodenja projekta v prihodnje. Slavnostna govorka je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, ki je tudi častna pokroviteljica 26. Vinske kraljice Slovenije.

Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma ter mag. Tjaša Kos, predsednica Društva Kelih so za 26. Vinsko kraljico Slovenije okronali Majo Pečarič. Nova Vinska kraljica Slovenije prihaja iz Gorenjske, iz Kranja. Čeprav ne živi v osrčju vinorodnih gričev, je z njimi tesno povezana po očetovi strani. Bela krajina je njen drugi dom. Vinska klet Pečarič – Meginc obdeluje 4 hektarje vinogradov. Maja Pečarič aktivno pomaga pri delu v vinogradu, kleti in tudi pri promociji vin. Po končani gimnaziji v Kranju se je vpisala na Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, smer živilstvo in prehrana. Septembra 2021 je diplomirala in postala diplomirana inženirka živilstva in prehrane. Zdaj zaključuje drugi letnik magistrskega študija.

Po prisegi, ki ji jo je prinesel skrbnik najstarejše trte na svetu Stane Kocutar, in svečanem nagovoru je Maji Pečarič, Vinski kraljici Slovenije 2023, najprej čestital podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe. Mestna občina Kranj in Zavod za turizem Kranj sta generalna partnerja 26. Vinske kraljice Slovenije. Za tem ji je čestital pokrovitelj avtomobila Dušan Rajh. Avto Rajh – Ford, Ljutomer, Murska Sobota, ki ji je za čas enoletnega mandata predal ključe kraljevske kočije, avtomobila Ford Ecosport Active 1.0, 125 KM.

Tone Pečarič, Vinska klet Pečarič – Meginc, je zbrane nagovoril kot pokrovitelj kraljičinega vina. Vino 26. Vinske kraljice Slovenije je kakovostno polsuho rose vino (iz sort modra frankinja in žametna črnina) z zaščitenim geografskim poreklom, letnik 2022, vinorodni okoliš Bela Krajina, lastna trgatev in polnitev Vinske kleti Pečarič – Meginc.

26. Vinski kraljici Slovenije so čestitali in zbrane nagovorili Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, in Vesna Maučec, izvršna direktorica Zdravilišča Radenci, Sava Turizem d.d.

V imenu dosedanjih Vinskih kraljic Slovenije ji je čestitala 23. Vinska kraljica Slovenije, Meta Frangež.

26. Vinski kraljici Slovenije je čestital tudi sekretar društva Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije Alojz Cedula. Sommelerji so novo Vinsko kraljico Slovenije sprejeli med svoje častne člane, je pa Maja Pečarič že opravila tudi izpit za sommelierja 1. stopnje. Od Steklarne Rogaška je prejela še ročno izdelane vinske kelihe z logotipom Vinske kraljice Slovenije in osebnim podpisom, kar ji bo nudilo posebno doživetje ob pokušanju vina.

Za glasbeni program je poskrbel duo De Liri, ki ga sestavljata nadarjeni glasbenici Zala Kores in Julija Bratec Veleski. Prireditev je povezoval Andrej Mernik.

Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Maja Pečarič je triindvajsetletna Gorenjka, rojena v Kranju, kjer tudi živi. Njen drugi dom je Bela krajina, kamor jo vleče ljubezen do vinogradništva in vinarstva.

Po končani gimnaziji v Kranju se je vpisala na Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, smer živilstvo in prehrana. Septembra 2021 je diplomirala in postala diplomirana inženirka živilstva in prehrane. Zdaj zaključuje drugi letnik magistrskega študija in že piše magistrsko delo pri mentoricah prof. dr. Tatjani Košmerl in doc. dr. Guillaume Antalick.

Po očetu je podedovala navezanost na vinograde, zato se velikokrat zapelje v Belo krajino, kjer Pečaričevi obdelujejo vinograde. Po svojih močeh pomaga pri raznih opravilih v vinogradu, kleti in tudi pri promociji. Sicer pa Maja nabira delovne izkušnje tudi z delom kot študentka. Mami veliko pomaga v njihovi trgovini s kmetijsko mehanizacijo Korotan d.o.o. v Struževem, Kranj, kjer prodajajo tudi vina Vinske kleti Pečarič – Meginc.

Maja je v letu 2022 pridobila naziv Sommelier 1. stopnje in tako postala članica Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije. Že sedaj je odločena, da bo nadaljevala z izobraževanjem in v prihodnosti zaključila še drugo stopnjo.

Ko ni v družbi študijske literature, predavalnic, vinogradov, kleti ali vinskega kozarca, izkoristi priložnost za pobege v gore. Narava jo je zmeraj posebej privlačila. Že dobro leto brusi pete pri folklorni skupini Iskraemeco.

Foto: Aleš Cipot/fotolens.si