Ostalo

Prihajajočo soboto se bo odvilo tekmovanje v kuhanju ribje čorbe

Tudi letošnje leto se bo, kot že več let zapored, na travniku pri žagi odvijalo tekmovanje v kuhanju ribje čorbe, ki ga tudi letos pripravlja Madžarska samoupravna narodna skupnost občine Lendava. Lani je zmago slavila ekipa “Zalai kontárok.” Kdo bo slavil letos?
Madžarska samoupravna narodna skupnost občine Lendava že vrsto let organizira tekmovanje v kuhanju ribje čorbe. Tradicionalna zabavno kulinarična prireditev v okviru katere lahko obiskovalci poizkusijo tradicionalno jed Panonske nižine ali pa se preizkusijo v kuhanju te jedi, se bo letos odvila že to soboto in sicer 19. avgusta 2017. Organizatorji imajo zaenkrat prijavljenih kar 32 ekip.

Madžarska ribja čorba v kotličku je specialiteta Prekmurja od Pinc do Hodoša. Jed, ki jo vsaka “ta prava” madžarska hiša ponudi svojim gostom. Splošno znano je, da je ribja čorba skupni imenovalec za ribje juhe, ki se pripravljajo v kotličku na odprtem ognju iz več različnih vrst rib. Ta dan boste poleg ribje čorbe imeli priložnost poskusiti tudi druge ribje in lokalne jedi (gibanica, trdelnik – kürtöskalács), h katerim se priležejo vrhunska lendavska vina.

Poleg krapa, soma in veliko različnih drobnih rib se v litoželeznem kotličku znajde še čebula, česen in mleta rdeča paprika. Vse skupaj se kuha na odprtem ognju, da se navzame dima naravnega lesa … Vzporedno s tekmovanjem v kuhanju ribje čorbe, pa se bo na odru odvijal mednarodni folklorni festival, na katerem bo nastopilo devet folklornih skupin iz Slovenije in sosednje Madžarske.

Tekmovanje v kuhanju ribje čorbe se bo pričelo ob 14.00 uri, otroški razvedrilni program pol ure kasneje in mednarodni folklorni festival ob 15.00 uri. Za večerno zabavo bo poskrbela glasbena skupina iz Vojvodine, “3+2”.

Se spomnite? Tako je bilo pred desetimi leti: