Lokalne volitve 2022Sveže

Lokalne volitve 2022: Predstavili županskega kandidata in listo SD Lendava

Včerajšnji pozni popoldan se je v jedilnici hotela Cubis odvila tiskovna konferenca, na kateri je občinski odbor stranke Socialni demokrati (SD) predstavil županskega kandidata, to je Ivan Koncut in svojo listo. Spregovorili so o programu, tiskovne konference pa se je udeležil tudi mag. Dejan Židan, ki je spregovoril nekaj zaključnih besed.
Občinski odbor SD Lendava na letošnjih lokalnih volitvah nastopa v dveh funkcijah, in sicer imajo kandidata za župana, to je Ivan Koncut zdajšnji podžupan v opravljanju funkcije župana Občine Lendava in z listo za občinski svet. SD Lendava bodo na letošnjih lokalnih volitvah delovali pod sloganom “Združimo moči za Občino Lendava,” delovati pa želijo, kot so uvodoma pojasnili, povezovalno. Tiskovne konference so se udeležili Alen Dominić, Nataša Tomšič, Ivan Koncut in mag. Dejan Židan.

Ivan Koncut

“Teh pet mesecev, ki sem jih preživel na Občini v funkciji župana, mi je dalo kar nekaj zagona ter elana za naslednja štiri leta. Opravili in izpeljali smo ogromno zadev. Nekatere projekte, ki smo jih začeli, smo pripeljali na taki nivo, da se lahko z njimi resneje ukvarjamo, zelo dobro pa smo se ujeli tudi z ministri in državnimi sekretarji. Končujemo projekte, ki so bili že prej zagnani, to je kolesarska steza od Dolge vasi si do Trimlinov, ki je že zaključen, ter projekt športnega parka pri DSŠ Lendava, ki je tik pred zaključkom. Sam in tudi z listo se fokusiramo na turizem in nekaj tudi na industrijo, ki je čista in nima nobenih dodatnih elementov, za katere Lendavčani ne bi nikoli dvignili rok.

Želimo zgraditi vsaj 3 – 4 postajališča za avtodome, saj jih je v Evropi vse več. Revitalizirati je čim prej potrebno staro blagovnico na Glavni ulici. Vlagatelji, s katerimi pogovori že potekajo, so zainteresirani za investiranje v Zdravstveni dom Lendava, da lahko končno sprostimo dvorano v Centru za zaščito in reševanje. Ne smemo pozabiti na izkoriščanje geotermalne energije, kar nas preganja že okrog 50 – 60 let, za poskusno geotermalno vrtino pa lahko povem, da je zanjo na voljo 700.000 evrov. Od dveh ministrov smo dobili tudi zeleno luč za pomoč pri razvoju turizma (Hiša Guinessovega bograča), stik pa smo navezali tudi s fundacijo Gorana Dragića, ki bo poskrbela za novo pametno košarkarsko igrišče.

Pogovorili smo se tudi s podjetjem, ki upravlja z ‘Lakoško gramoznico,’ da bi društvo Hinco, ki se ukvarja z jadranjem, na gramoznici imelo parkirane svoje jadrnice ter tam imelo prostore, torej, da bi se gramoznico uporabljalo za šport in turizem. S Hotižani sem se med drugim pogovarjal o potrebi po novem vrtcu in glede na to, da gre za eno najbolj razvijajočih se krajevnih skupnosti, je ta nedvomno tam tudi potreben. Prav tako bo tam sledila ureditev parcel za gradnjo. Potekali so tudi pogovori s podjetjem Alutech d.o.o., ki želi v Lendavi postaviti inštitut za raziskovanje kovin. Govorimo o okrog 50-70 delovnih mestih. Pri DOŠ I Lendava je v načrtu prometni poligon za učenje vožnje s kolesi za otroke, za kar so pogovori s pristojnimi že stekli. Poligon bi bil edini v Sloveniji. Z direktorico podjetja Varis Sabino Sobočan pa so že stekli pogovori za postavitev večjega skate parka pri DOŠ I.

Lendava ima seveda še en mali primanjkljaj, namreč vse te naše znamenitosti in hiše, ki jih imamo, so brez obeležij. Nobene table ni recimo pri ‘Beli hiši,’ kjer je bila prva dežnikarna v Avstro-ogrski, pa pri vili krajevnega notarja, ipd … Takšne informacije so zelo pomembne. Začeli bomo z izobraževanjem turističnih vodnikov, začenši že s krožki v šolah. Potekajo tudi pogovori z vlagatelji v turistično infrastrukturo, ki so že zelo daleč, opravljen pa je bil razgovor tudi s Petrolom, ki želi na degradiranih območjih postaviti 13MW veliko fotovoltaično elektrarno, s tem, da bi Lendavčanom brezplačno ostalo nekaj odstotkov elektrike.

Povedati pa še moram, da sem zelo ponosen, da smo v tem nekaj mesecih uspeli aktivirati naše vinarje in vinogradnike, da nastopajo skupaj, da hodijo skupaj na vinogradniške in vinske sejme, da so napovedali, da bomo razvijali skupno blagovno znamko, kar se v Lendavi še ni zgodilo in da to kakovost, ki jo imajo, lahko prodajamo tudi po višji ceni,” je zaključil Ivan Koncut.

Nataša Tomšič

Listo in program pa je predstavila Nataša Tomšič: “Pogovarjali smo se in zavedamo se, da moramo poskrbeti za mlade družine, če želimo, da mlade družine ostanejo na vaseh, predvsem tistih, ki so nekoliko daleč in iz katerih se ljudje izseljujejo. Načrt je, da preko javnih razpisov pridemo do denarja za rušenje starih objektov, če se na tem mestu želi zgraditi nov objekt. Želimo, da bi ta gradnja bila brez stroškov komunalnega prispevka za mlade družine, torej za starše do 36 let starosti, želimo pa v naselja pripeljati tudi širokopasovni internet, kjer tega še ni. Urediti je potrebno tudi avtobusna postajališča, da bi otroci, ki bi ostali tam, lahko varno prispeli do šol, poskrbeti pa želimo tudi za primestni avtobus. Želimo seveda nataliteto, za kar so med drugim pogoj otroška igrišča in nenazadnje, da ne bomo mislili samo na mlade, je potrebno pomisliti tudi na starejše. Aktivirati želimo prostovoljce, ki bi starejšim ljudem pomagali pri raznih opravilih, ali pa jim bili samo v oporo ali družbo.”

Alen Dominić

“Ti projekti, katere sta opisala Nataša in Ivan seveda nekaj stanejo. Zavedamo se, da v Lendavi manjka projektna pisarna, ki bi bila v pomoč krajevnim skupnostim in tudi društvom ter ostalim pravnim osebam v Občini Lendava, ki bi jim pomagala pri prijavah na različne javne razpise. Denar je, le ‘pobrat’ ga je potrebno, za kar potrebujemo strokovno podporo. V to projektno pisarno bi želeli vključiti mlade diplomante, kateri bi se recimo tukaj dolgoročno kalili in bi jih skušali pritegniti domov. Že vsaj 20 let pogrešamo institucijo, ki bi se ukvarjala z mladimi in ker sem sam nekako otrok Kluba študentov Lendava, ugotavljam, da taka institucija manjka. V Zadnjih 20 letih smo, ker ni bilo prijav na razpise na urad za mladino, izgubili vsaj med 200.000 – 500.000 evrov. Gre za izgubljen denar, ki nam ga ne bo nihče povrnil. Hkrati bi radi aktivirali vse občane, da bi sodelovali pri proračunu. Občina mora uvesti participativni proračun in tako bodo občani čutili, da imajo glas pri določenih projektih. In na zadnje, urediti bi bilo potrebno prometni režim skozi staro mestno jedro. Povečuje se namreč obisk turistov in število težke mehanizacije,” pa je dejal Alen Dominić.

Spregovoril pa je tudi gost, mag. Dejan Židan: “Z veseljem podpiram Ivana Koncuta, ki je naš kandidat za župana za naslednja štiri leta. Ivan je bil pripravljen pred petimi meseci, ko je Lendava zaradi državnozborskih volitev izgubila takratnega župana, nastaviti svoja pleča in Lendavo voditi do volitev. To svojo nalogo je opravil odlično. To je dobra referenca za naslednja štiri leta. Ivana med drugim poznam kot človeka, ki je strpen in ki je pripravljen iskati sožitje. Poznam ga kot človeka, ki se je pripravljen pogovarjati, pa tudi kot človeka, ki je pripravljen trdo delati za Lendavo. Ivan brezkompromisno zastopa interese Lendave v Ljubljani, se je pripravljen pogovarjati in dogovarjati s komer koli in naprej razvijati načrte ter odpirati vrata za naslednja štiri leta ali osem let. Sam vidim, kar je prednost, da želi povezovati Mursko Soboto in Lendavo, saj imamo v Prekmurju torej dve središči, ki pa med seboj skorajda ne sodelujeta. To mora postati preteklost. Vesel sem da kandidira, vesel sem, da se upa izpostaviti in to je v današnjih časih pomembno. Občane in občanke pozivam, dajte premisliti in dajte svoj glas Ivanu Koncutu.”

Mag. Dejan Židan