Sveže

Predstavili drugi del projekta “Ustvarjam za zagon KulturniK!”

V prostorih hraškega kulturnega društva Pomurje iz Lendave, so včeraj ob 13.00 uri predstavili drugi del projekta “Ustvarjam za zagon KulturniK!,” katerega izvajajo s projektnima partnerjema Zvezo hrvaških društev v Sloveniji in Kulturno društvo Zala György iz Pinc.

Kot je uvodoma dejal predsednik hrvaškega kulturnega društva (HKD) Pomurje iz Lendave, Đanino Kutnjak, se je v teh dneh pričela druga faza omenjenega evropskega projekta, katerega skupna vrednost znaša nekaj več kot 83.000 evrov. V sklopu projekta si v omenjenem društvu med drugim prizadevajo razširiti prostore društva in to tako, da bi dve stanovanji, ki se nahajata neposredno ob društvenih prostorih postali društveni, kjer bi se uredil Hrvaški kulturni turistični center, s sobo v smislu hostla.

Vodstvo projekta je od začetka septembra 2016, pa vse do konca marca 2017 izvedlo 12 delavnic, katerih se je skupno udeležilo 150 udeležencev oziroma 95 unikatnih udeležencev, kar je za 25 več od cilja. Poleg omenjenih delavnic, so izvedli še fotografsko delavnico, izobraževanje o filmu v sodelovanju s Slovensko Kinoteko (skupno 5 delavnic), ter delavnico o neodvisnem založništvu v alternativnem lokalu “Pritličje” v Ljubljani.

Operacijo “Ustvarjam za zagon, KulturniK!” sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija. Izvaja se v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, prednostne naložbe: 9.1 Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti, specifičnega cilja: 9.1.3 Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju. Sestavljen je iz petih vsebinskih sklopov.

Predstavili tudi dogodek “Međimurski sejem”

Ob tem je predsednik HKD Pomurje izkoristil priložnost in predstavil še dogodek, z naslovom “Međimurski sejem.” Ta se bo odvijal v soboto, 3. junija v Petišovcih, pri tamkajšnji trgovini oz. baru Lero. Prisotni bodo pripravljali tradicionalne jedi, na voljo bodo lokalna vina ter domači izdelki z dobrotami iz stojnic. Program se bo tega dne pričel ob 16.00 uri, nastopili pa bodo Međimurski tamburaši – TS Tambura in tamburaši Hkd Pomurje. Ob tem bodo na ogled na voljo starodobni traktorji in avtomobili iz Oldtimer kluba Međimurje iz Čakovca.

HKD Pomurje Lendava

HKD Pomurje deluje v Lendavi že od leta 2005. in je v tem času postalo eno najbolj aktivnih društev tega območja. HKD Pomurje na letni ravni organizira različne kulturne dogodke, med drugim pa ima več sekciji: tamburaško, folklorno, ročna dela, radiestezijsko, in novinarsko. Skupno šteje 250 članov iz celotnega Pomurja, ima pa tudi okrog 100 aktivnih članov. Financira se iz sredstev Republike Hrvaške, Republike Slovenije, nekaj sredstev pa ji primakneta tudi Občina Lendava in JSKD, preko razpisov in projektov.