Ostalo

Pred Občino Lendava je velik zalogaj: Ureditev nekdanje zgradbe Dvojezične srednje šole Lendava

Objekt nekdanje Dvojezične srednje šole v Lendavi na Glavni ulici je že nekaj časa v lastništvu Občine Lendava. Pred slednjo je sedaj precej velik zalogaj, saj je objekt v klavrnem stanju in bo zelo kmalu potrebno pričeti z obnovo, da škoda ne bo še večja.
Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so konec lanskega maja pripravili Javni razpis za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo za krepitev odpornosti izvajalcev institucionalnega varstva. Na podlagi tega razpisa, je Dom starejših Lendava prejel malo čez 4 milijone evrov finančnih sredstev, ki jih mora porabiti za reševanju kritičnih razmer, pokrivanju vrzeli in zagotavljanju ustreznih standardov v obstoječih institucijah socialnega varstva, ter podpori procesu deinstitucionalizacije.

Dom starejših Lendava sicer kot je že znano, potrebuje nove prostore, “saj se standard oz. nivo bivanja dviguje. Zaradi tega je potrebno dobiti nove prostore. Projektiranje je v polnem teku, tako da načrtujemo, da bi letos v tem delu pričeli z investicijo. Poudaril sem in tudi Vlada je na minulem obisku Pomurja spoznala, da smo naredili dober koncept. Del stavbe bomo namenili za tiste osebe, ki so mlajše od 60 let in so gibalno ovirani, del pa bo namenjen za razširitev kapacitet Doma starejših Lendava ter za dnevni center oz. varstvo starejših,” je dejal župan Občine Lendava, Janez Magyar.

Trenutno poteka sestavljanje finančne konstrukcije za omenjeni projekt “in trenutno nam dobro kaže,” je še dejal Magyar. “Objekt bivše srednje šole je zaradi dostopnosti in bližine doma za upokojence primeren za socialne vsebine, (npr. varovana stanovanja, dnevna oskrba starostnikov ipd.). Cilj je vzpostavitev socialnega centra, ki bi združeval vsebine, namenjenih starejši in bolj ranljivi populaciji,” pa so že pred časom sporočili iz Občine Lendava.