Sveže

Pozor! Včeraj se je začela jesenska akcija cepljenja lisic proti steklini

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je včeraj pričela z jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcija bo trajala predvidoma do konca oktobra 2017.
Peroralno cepljenje lisic proti steklini predstavlja edino učinkovito metodo zatiranja stekline pri divjih živalih. Glavni namen cepljenja je varovanje zdravja in življenj ljudi pred to izredno nevarno boleznijo, zaradi katere vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok. Z izvajanjem peroralnega cepljenja aktivno zaščitijo populacijo lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavlja glavni rezervoar stekline, ter tako preprečujejo širjenje bolezni ter postopno izkoreninjenje.

Akcija cepljenja lisic proti steklini se izvaja dvakrat letno in sicer v spomladanskem (maj in junij) ter jesenskem času (september in oktober). Polaganje vab se  izvaja na določenem območju Republike Slovenije (cca. 15.600 km2) z letali, z višine 300 m. V vsaki akciji se položi 380.000 vab, pri čemer je gostota položenih vab 22 – 26 vab/km2.

Polaganje vab za cepljenje lisic proti steklini se bo izvajalo iz  naslednjih letališč: Letališče Jožeta Pučnika – Ljubljana, Portorož, Murska Sobota in Novo mesto; po potrebi bodo vključena tudi letališča v Slovenj Gradcu, Celju in Divači.

Bodite pozorni na vabe!

Vaba za cepljenje lisic proti steklini je sestavljena iz zunanjega ovoja (vabe) in kapsule s cepivom (vsebina vabe). Zunanji ovoj je namenjen privabljanju lisic. Vsebuje ribjo moko, kokosovo maslo, vosek in biomarker (tetraciklin). Z ugotavljanjem prisotnosti tetraciklina v zobeh odstreljenih lisic spremljamo uspešnost vakcinacije (odvzem vab).

Pomembno:

– Ne dotikajte se nastavljenih vab za lisice! O tem poučite tudi otroke!
– Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali odnesite na najbližjo veterinarsko postajo.
– Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom ter obiščite zdravnika oziroma najbližjo antirabično ambulanto. Po priporočilih WHO se vsak stik z vsebino vabe obravnava kot ugriz stekle živali.
– Če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival, obiščite zdravnika ali najbližjo antirabično ambulanto!
– Prepovedano je prosto gibanje psov na javnih mestih!
– Izogibajte se stikom s potepuškimi in divjimi živalmi!