Sveže

Pozor! Pomurski policisti bodo tokrat nagrajevali!

Včeraj so komandir PP Gornja Radgona Aleksander Kreslin, direktorica Centra varne vožnje v Murski Soboti Polonca Kočar in tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš, pred zgradbo Policijske postaje Gornja Radgona predstavili nov preventivni projekt radgonskih in pomurskih policistov: Hvala, ker ne uporabljate mobilnika med vožnjo.

Kot smo slišali, je namen preventivnega projekta opozarjanje in osveščanje vseh voznikov na nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Policija je v osnovi represivni organ in represivno ukrepa zoper voznike, ki ne spoštujejo prepovedi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Pri tem pa se pozablja na vestne voznike, ki pa tovrstnih prekrškov ne delajo in se zavedajo negativnih posledic, ki lahko nastajajo zaradi uporabe telefona med vožnjo.

Tokrat ste lahko nagrajeni

“Policisti pogosto, tako v službenem kot prostem  času opazijo voznike, ki svoje vozilo postavijo izven vozišča ali na drugem primernem mestu  in opravijo telefonski pogovor, ne da bi med tem vozili in ogrožali sebe in druge udeležence v prometu. Zato so ciljna skupina projekta vozniki, ki uporabljajo mobilne telefone v skladu z zakonodajo in telefonirajo tako, da pred tem svoje vozilo ustavijo na varnem mestu izven vozišča”, je med drugim dejal komandir Kreslin. Dodal je tudi, da je glavni cilj projekta, da se pohvali in nagradi pravilno ravnanje vestnih voznikov, kar bo pri njih še bolj vzpodbudilo zavedanje, da je uporaba mobilnih telefonov med vožnjo nevarna. Svoje razmišljanje in pozitivno izkušnjo bodo nato delili s svojimi sorodniki, znanci, prijatelji … Tako obstaja verjetnost, da se bo vse več ljudi zavedalo, nevarnosti uporabe mobilnih telefonov in drugih naprav med vožnjo.

Sekundarni cilj projekta je krepiti ugled policije

Sekundarni cilj projekta je krepiti ugled policije, saj bodo ravnanja policistov ljudje sprejeli pozitivno in ne bodo policije dojemali kot zgolj represivnega organa, temveč kot  institucijo, ki zna tudi nagraditi pozitivno ravnanje. V praksi bo izvedba projekta potekala na način, da, ko bi policist opazil voznika, ki je svoje vozilo pravilno zaustavil na za to primernem mestu ob vozišču in uporablja mobilni telefon, službeno vozilo parkiral v bližini takega voznika in vljudno počakal, da voznik s telefonskim pogovorom zaključi. seveda če bo ta s pogovorom  zaključil v nekem normalnem in pričakovanem času. Po tem bo policist pristopil do voznika, ga pohvalil za njegovo ravnanje in ga seznanil z izvajanjem preventivnega projekta ter glavnimi cilji projekta (širjenje  zavedanja, da je uporaba mobilnega telefona med vožnjo nevarna). Ob  koncu  pogovora policist vozniku izroči letak s preventivno vsebino na temo uporabe mobilnega telefona med vožnjo, ki vsebuje tudi nagradni kupon za sodelovanje v žrebanju praktičnih nagrad. Kupon lahko takoj izpolni in odtrga ter izroči policistom, ali pa ga pošlje ali odnese na katero od policijskih enot na območju Pomurja.

Projektu se je pridružil tudi Center Varne Vožnje – CVV Murska Sobota, ki bo prispeval  glavne nagrade in sicer 10-krat trening varne vožnje na njihovem poligonu v Murski Soboti. Tem nagradam bodo na PU Murska Sobota desetim nagrajencem prispevali še nekaj promocijskega materiala Policije. V ta namen so na PU natisnili 200 kosov letakov, ki bodo dostavljeni na vse območne PP  in PPP Murska Sobota. Ob koncu projekta se bodo kuponi zbrali in se bo izvedlo žrebanje nagrad (predvidoma v začetku maja). Potem ko bo znanih 10 dobitnikov nagrad, bodo pristojni vodji policijskih okolišev obiskali nagrajence in jim izročili nagrade, torej kupon za  trening varne vožnje in promocijski material Policije.