Ostalo

Ponarejena potrdila o izpolnjevanju pogojev PCT: Zagrožena triletna zaporna kazen!

Policisti že od začetka uvajanja ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 zaznavajo večje število ponarejenih potrdil o izvedbi PCR testov, kartončkov o cepljenju, potrdil o prebolevnosti in drugih potrdil za priznavanje pogoja PCT; največkrat ob prehodu državne meje.
Za kaznivo dejanje ponarejanja listin zagrožena triletna zaporna kazen

Vse osebe, ki ponarejeno javno listino (potrdila o izvedbi PCR testa, potrdila o prebolevnosti, potrdila o cepljenju itd.) hranijo ali uporabijo kot pravo, storijo kaznivo dejanje ponarejanje listin po 251. členu KZ-1. Ob ugotovitvi, da gre za ponarejeno listino, policisti listino zasežejo, osebo, ki je listino želela uporabiti kot pravo, pa kazensko ovadijo. Za kaznivo dejanje ponarejanja javnih listin je zagrožena kazen zapora do treh let.

Policija v okviru preiskave suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin po 251. členu KZ-1 preverja vse okoliščine storitve kaznivega dejanja in tudi kje, kdaj in kako so storilci pridobili ponarejeno potrdilo. “Na ta način poskušamo ugotoviti identiteto in dokazati storitev kaznivega dejanja tudi “ponarejevalcu” tovrstnih potrdil. V nekaj primerih je policija uspešno identificirala storilce in jih bo tudi kazensko ovadila na pristojno okrožno državno tožilstvo,” so zapisali.

Poziv prebivalcem k odgovornemu ravnanju

“Vse, ki so jim znani konkretni primeri omenjenih zlorab, pozivamo, naj o tem obveščajo pristojne organe, v primeru kaznivih dejanj pa najbližjo policijsko enoto ali državno tožilstvo. Ob tej priložnosti pa ponovno pozivamo tudi k odgovornemu ravnanju. Spoštujte ukrepe za zajezitev epidemije koronavirusa, tako zaradi sebe kot tudi zaradi drugih, saj lahko le vsi skupaj, z odgovornim in samozaščitnim vedenjem, ustavimo širjenje virusa,” so še zapisali pri Policiji.