Ostalo

Plin bodo črpali tako ali drugače

Podjetje Ascent Resources je napovedalo, da bo črpanje plina začelo izvajati že v letošnjem letu. Pri podjetju so napovedali še, da v kolikor zelene luči ne bo, bodo iskali druge alternativne rešitve.

V kolikor ne bo zelene luči za večjo plinsko postajo v Petišovcih, bo britansko naftno podjetje Ascent Resources poiskalo druge alternativne rešitve za začetek prodaje plina, je napovedalo. Težava se je namreč pojavila lansko leto, ko je slovenski E-Forum vložil tožbo na upravno sodišče, s katero želijo izpodbijati izdano dovoljenje Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO), o čemer smo sicer že poročali. S tem E-Forum želi doseči upravni spor ter v končni fazi razveljavitev izdane dokumentacije.

Ob tem pa velja omeniti, da so se ob odločbo Agencije Republike Slovenije za okolje pritožili tudi pri Alpe Adria Green, ki je mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave. “Nova centralna plinska postaja bi z obratovanjem lahko pričela približno leto dni po pravnomočnosti okoljevarstvenega dovoljenja,” so takrat povedali pri družbi Petrol Geoterm.

Upravno sodišče najverjetneje svoje odločitve ne bo obelodanilo do roka, negotova pa je tudi odločitev nasploh, ko bi se črpanje plina na novi centralni plinski postaji lahko pričelo, zato bo podjetje Ascent Resources uporabilo alternativne poti. Te poti vključujejo recimo transport plina po že obstoječih vodih v predelavo drugemu (zunanjemu) izvajalcu in pa tudi morebitno prodajo plina tovarni metanola.