Sveže

Odličen dosežek mladega vinogradnika iz Lendave v ZDA

Sebastijan Gjerkeš iz Lendave, ki bo letošnjega avgusta napolnil 32 let, je pred kratkim čez lužo dosegel zavidljiv uspeh s svojim vinom cuvée. Z vinogradništvom se Sebatijan kot aktiven vinogradnik ukvarja že sedem let, ob vinskih trtah pa je bil prisoten že od malih nog, predvsem v vinogradu v Lendavskih goricah, kjer je del svoje mladosti tudi prebival, ko se je s starši tja preselil iz Lendave, natančneje, iz Ulice heroja Mohorja.
Sebastijan Gjerkeš, ki je osnovno šolo obiskoval v Lendavi, srednješolsko izobraževanje opravil v Rakičanu, nekajkrat menjal službo, kratek čas je delal tudi v sosednji Avstriji, se je naposled ustalil v podjetju Nafta varovanje in požarna varnost d.o.o., kjer deluje kot poklicni gasilec. Tako kot gasilstvo, je tudi član PGD Lendava, je njegova ljubezen že nekaj krepkih let tudi vinogradništvo, s katerim se resno ukvarja sedem let. Je samouk, znanje si pridobiva preko spleta, veliko stvari ga je naučil tast Jožef Feher iz Dolge vasi kjer Sebastijan tudi živi, pa starejši vinogradniki, člani Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava, …

Znanka ga je pred nekaj več kot mesecem dni spodbudila, da svoje vino pošlje na ocenjevanje v ZDA, natančneje v New York. Gre za mednarodno ocenjevanje, kamor priromajo vzorci z večine sveta, običajno pa se ga udeležujejo veliki vinogradniki, sommelierji in vinogradniki, ki si lastijo tehnološko izjemno dovršene vinske kleti, manjši vinogradniki pa seveda niso izključeni, a so v manjšini. Med slednjimi je bil torej tudi Sebastijan, ki je svoje vino, šlo je za dva vzorca, cuvée (letnik 2021) in modri pinot (letnik 2020) tja preko že omenjene znanke poslal z letalom. Vina sicer ocenjuje 23 visoko rangiranih ocenjevalcev, tokrat so ocenili 807 vzorcev.

Sebastijan Gjerkeš

Sebastijan je s svojim cuvéejem pristal na 468. mestu, s čimer si je prislužil srebrno priznanje. Kot nam je slednji dejal, je ob razglasitvi rezultatov bil presenečen, saj tega ni pričakoval. Mislil je, da bo pristal nekje v spodnjem delu lestvice. “Za našo klet je to priznanje motivacija za nadaljni razvoj in priznanje za naš trud. Na police prihaja Zoknjak cuveé 2022 LIMITED iz linije Lyigano. Kljub strogi komisiji smo dokazali, da se trud naposled poplača in pokazali smo, da se v Lendavi pridelujejo zelo kakovostna vina, ki še kako lahko konkurirajo z marsikatero znamko oz. kletjo višjega ranga, s tehnološko naprednejšo, s priznano tradicijo in oblikovano zgodbo,” je zapisal Gjerkeš.

Sebastijan, ki je s svojo partnerico Eszti Feher vzpostavil blagovno znamko “Zoknjak winery,” v okviru katere bo v začetku prihodnjega meseca tudi uradno odprl svojo prvo gostilno z urejeno veliko vinsko kletjo s ponudbo odličnih vin ter hrane v Lendavskih goricah, s tastom trenutno obdeluje slaba dva hektarja vinogradov v Lendavskih, Dolgovaških goricah ter v Čentibi, bo prav danes pričel s sajenjem novih 4.000 vinskih trt na na novo urejenem hektarju zemljišča. Skupno bodo tako obdelovali skoraj 11.000 vinskih trt. V prihodnosti Sebastijan želi urediti vinoteko, uspešno voditi gostilno ter se ukvarjati s podjetništvom v povezavi z vinom in turizmom, saj potencial v našem kraju, kot pravi, je. In to velik.

Lendavske gorice 405/A

Beseda cuvée prihaja iz francoščine. Izraz cuvée ima lahko v francoščini veliko različnih pomenov, toda v svetu vina se uporablja za posebne namene. Cuvée ni sorta grozdja, čeprav nekateri tako mislijo. Prav tako nima nobene zveze s konkretnim belim ali rdečim vinom. Izraz cuvée se nanaša na mešanje različnih sort grozdja. To se včasih imenuje tudi “melange vino” ali kot “vino mešanica.” Zakaj bi vino mešali, je pogosto povezano z več razlogi. Vinu recimo s tem dodamo tanin, mu damo določeno aromo, okus, …