Ostalo

Ocenjevanje prekmurskih špricerjev: Ernest Kerčmar za las ugnal Darka Kelenca

Društvo vinogradnikov Goričko in Javna služba za kmetijsko svetovanje sta tudi letos pripravila ocenjevanje prekmurskih špricerjev. Lani so, spomnimo, ocenjevali vina 30 vinarjev, ki so skupno oskrbovali 87 lokalov. Na ocenjevanje so se lahko prijavili le vinogradniki, ki delujejo v vinorodnem okolišu Prekmurje. Na letošnjem, desetem ocenjevanju prekmurskih špricerjev je sodelovalo 35 vinarjev, ki s svojim vinom zalagajo kar 94 lokalov. Ernest Kerčmar je letos za las ugnal lanskega prvaka, Darka Kelenca.
Komisija, ki so jo sestavljali predsednik Ernest Novak iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota, Franc Vučina kot predstavnik gostincev, Srečko Merklin in Štefan Železen kot predstavnika potrošnikov, Marjan Marič kot predstavnik gostincev ter Alojz Berden kot predstavnik društev vinogradnikov, je sprva ocenila 35 vzorcev, nato pa so med njimi izbrali deset najustreznejših, katere so znova ocenili. Po ocenjevanju so člani komisije deset najvišje ocenjenih vzorcev na podlagi primerjalne pokušnje razvrstili od prvega do desetega mesta. Nižji skupni seštevek dodeljenih mest s strani članov komisije pomeni boljšo uvrstitev.

Vzorci so bili po besedah Novaka primerni, raznovrstni in v rangu letnika 2018. Vsebovali so nižje kisline in premalo arome, na kar je vplivalo tudi vreme. Več truda je bilo treba vložiti v negovanje vina, tudi za špricer vina, je še dejal. Najboljši prekmurski špricer točijo v MGM kontoru in gostilni Marič v Sebeborcih, kjer jih z vinom zalaga vinar Ernest Kerčmar. Slednji je postal tudi najboljši v občini Moravske Toplice. Na drugo mesto se je uvrstilo vino iz Vinske kleti Kelenc. S tem vinom zalagajo lokale na območju občine Beltinci, Lendava, Murska Sobota in Puconci ter so v teh občinah tudi najboljši ponudnik. Na tretjem mestu je končal vzorec vina Antona Nemca.

“Tü točimo prekmurski špricer” je akcija, katere cilj je v gostinskih lokalih promovirati vina iz Prekmurja. Posebne zunanje oznake se podeljujejo gostincem na podlagi pravilnika in vloge Odbora prekmurski špricer. Oznake so začeli podeljevati novembra, leta 2008. Trenutno je v Prekmurju označenih 100 lokalov. Trdimo lahko, da je poleg piva, špricer med nizko alkoholnimi pijačami najbolj razširjena pijača v Prekmurju in na Štajerskem. “Za prekmurski špricer mora vino biti suho, alkohola pa ne sme nikakor biti več kot 11 odstotkov,” je eno izmed najpomembnejših pravil, ki se ga vinarji morajo obvezno držati.