Sveže

Občinski praznik Občine Črenšovci letos v znamenju 100. obletnice PGD Žižki

“Če pomagaš, vedno zmagaš!” To je slogan pod katerim bodo od 1. do 5. maja potekali dogodki v Žižkih, ki združujejo praznovanje občinskega praznika Občine Črenšovci in 100-letnico PGD Žižki. Včeraj so pripravili tiskovno konferenco, na kateri so sodelovali Vera Markoja, županja Občine Črenšovci, Borut Kurnik, predsednik PGD Žižki, Patricija Horvat, predsednica KD Žižki in Urška Horvat, predsednica VO Žižki.
Kot je na včerajšnji novinarski konferenci uvodoma povedala Vera Markoja, županja Občine Črenšovci, so bili Črenšovci in Bistrice 08. maja leta 1322 prvič omenjeni in zapisani v kraljevi listini; tako od leta 2009 ta dan velja za občinski praznik. V sklopu tega pripravljajo v petek, 3. maja, v dopoldanskem času, dan odprtih vrat občine in možnost ogleda okolice iz vodovodnega stolpa, popoldne pa svečano sejo Občinskega sveta s kulturnim programom, kjer bo županja predstavila tudi delovanje občine v preteklem obdobju, ki se osredotoča predvsem na investicije: novogradnja vrtca Bistricam, prizidek in prenova zdravstvene postaje Črenšovci, prenova športne dvorane v OŠ Franceta Prešerna Črenšovci.

Trije častni občani, med njimi tudi Borut Pahor

Osrednja prireditev bo v soboto, 4. maja, ob 18. uri. Vsebinsko se bo osredotočala na gasilstvo v vasi Žižki, občini Črenšovci in tudi širše, obenem pa ne bo izostala niti podelitev naziva “častni občan,” ki ga bodo tokrat v znak zahvale za izjemne zasluge, ki imajo trajen pomen za razvoj, ugled in prepoznavnost občine prejeli: bivši predsednik RS Borut Pahor, poslanec v DZ RS Jožef Horvat in duhovnik dr. Karel Bedernjak. Vsi trije bodoči častni občani so prisotnost na osrednji slovesnosti že potrdili.

Organizatorji praznovanja, ob Občini Črenšovci so to še PGD Žižki, KD Fran Saleški Finžgar Žižki in vaški odbor Žižki, ob tem še posebej izpostavljajo naslednje dogodke:

Rešujmo. Sodelujmo: Tabor za otroke in mladino – v četrtek, 2. maja – se bodo predstavili gasilci z vozili in prikazom tehnične intervencije reševanja ponesrečenca iz vozila, pripravljajo poligon s športnimi in gasilskimi igrami, s svojo opremo in vozili pa se jim bo pridružila tudi policija.

Glasbeni večer z vokalnim kvintetom Aeternum in Skupino Evterpe bo v petek, 3. maja, za tem pa še koncert skupine Genial.

V soboto, 4. maja, bo že od 11. ure naprej dogajanje na stojnicah v znamenju kulinarike in ponudbe domače obrti ter drugih ustvarjalcev, ob 14.30 pa se bodo na prireditvi Veselje, srečo trosimo! v sklopu odprtega odra zvrstili številni nastopajoči iz šol, vrtca in društev. Poskrbeli so tudi za Cirkuške vragolije za najmlajše z vodenimi delavnicami in srečelov z atraktivnimi nagradami. V soboto, 4. maja, bo po osrednji slovesnosti, gasilska veselica s Poskočnimi muzikanti.