Sveže

Lekovi Antiinfektivi Lendava praznujejo 30-letnico proizvodnje kalijevega klavulanata

Strokovnost, kakovost, znanje, dolga tradicija in vpetost v lokalno okolje so besede, s katerimi lahko opišemo tri ponosna desetletja Lekovega obrata Antiinfektivi Lendava. Leta 1992 se je namreč začela proizvodnja kalijevega klavulanata, učinkovine najbolje prodajanega Sandozovega širokospektralnega antibiotika Amoksiklav. Okroglo obletnico so skupaj z zaposlenimi in ob prisotnosti nekdanjih direktorjev obeležili na lokaciji v Lendavi.
Začetki lendavske lokacije sicer segajo že v leto 1982, ko je majhen obrat, takrat za proizvodnjo kozmetike, pomenil začetek razvoja. Proizvodnja farmacevtskih učinkovin v Lendavi se je začela leta 1985, pomembna prelomnica pa je začetek devetdesetih let, ko so zgradili sodobni proizvodni obrat in začeli proizvajati kalijev klavulanat, ki je danes in bo tudi v prihodnosti ključni izdelek lokacije. Proizvodnja se je nenehno povečevala in skladno s tem so v Leku v Lendavi intenzivno vlagali v povečevanje proizvodnih kapacitet in gradili potrebne objekte. Kalijev klavulanat je tako sprožil kontinuirani ciklus vlaganj. Leta 1998 je sledila še širitev proizvodnje, pomemben trajnostni mejnik in zaveza skrbi za lokalno skupnost pa je bila postavitev čistilne naprave v solastništvu z lendavsko občino leta 2001. Leta 2005 so zgradili objekt Finalne operacije, 2011 pa povečali kapacitete fermentacije te ključne sestavine najbolj prodajanega Sandozovega širokospektralnega antibiotika.

Že v prvem letu proizvodnje se je kalijev klavulanat uvrstil med deset vodilnih Lekovih izdelkov in takoj postal zgodba o uspehu. Ta farmacevtska učinkovina ostaja paradni konj proizvodnega obrata v Lendavi, z njo pa iz leta v leto dosegajo nove mejnike. Samo lani so bili priča rekordnim količinam, ob čemer so izvedli tudi uspešen prenos proizvodnje mešanic s Prevalj in zagon kontinuiranega postopka izolacije te ključne sestavine antibiotikov.

Zavezani sedanjosti, pripravljeni na prihodnost

Antiinfektivi, med katere štejemo tudi kalijev klavulanat, so eden pomembnejših delov Sandozove globalne dejavnosti, zato v družbi antibiotikov ne jemljejo za samoumevne, temveč vlagajo v proizvodnjo. Do danes skupni vložek v lendavsko lokacijo znaša 150 milijonov evrov, obrat pa predstavlja enega ključnih delov globalne farmacevtske družbe in eno redkih proizvodenj antibiotikov na evropskih tleh. Polovica vse proizvedene količine je vertikalno integrirane v lastno proizvodnjo širokospektralnega antibiotika, polovica pa se proda na poslovnem trgu, v obliki mešanice. Dolgoročni uspeh temelji na močni dediščini proizvodnje, s posodabljanjem in stalnimi naložbami pa so na lendavski lokaciji opremljeni za prihodnost.

Vlaganje v razvoj in rast podjetja pozitivno vpliva tudi na razvoj lokalnega okolja, v katerem podjetje deluje. Lek je v Lendavi pomemben člen lokalne skupnosti, saj z obema svojima enotama, Trdnimi izdelki in Antiinfektivi, nudi delovna mesta skoraj 800 ljudem, tvorno sodeluje z različnimi ustanovami v Lendavi in okolici ter vsa leta učinkovito posluje, pri tem pa spoštuje tudi vse ekološke vidike delovanja.