Ostalo

Novosti za mopediste

Novost tudi za lastnike koles z motorjem. Vsa vozila s pomožnimi motorji boste morali registrirati in tudi zavarovati, med vožnjo pa boste morali nositi čelado (lahko tudi kolesarsko). Za kolesa z motorji, ki dosežejo največ 25 km/h, doslej to ni bilo obvezno.

Ker ti dvokolesniki niso bili registrirani, je tudi prekrškarjev bilo veliko, saj so jih policisti težko izsledili. Spremembe, ki bodo olajšale delo policistov in hkrati razjezile veliko najstnikov, mora sedaj potrditi še državni zbor, vlada in pristojni parlamentarni odbor, pa sta zanje že prižgala zeleno luč.

Do sedaj je bilo tako: Če imate izpit za kolo, ga imate tudi za “petindvajsetko.” Vozijo jih lahko že 12-letniki, brez dokumentov, zavarovanja in čelade. A dolgo več, kot kaže, ne bo tako. Nekateri so mnenja, da bodo nova pravila nesmiselna, saj je ravno to bil smisel teh dvokolesnikov, spet drugi pa takšne rešitve podpirajo.

Prekrškarjev, ki so velikokrat pobegnili policistom, ni bilo malo, malo pa ni bilo niti predelav, ki so poskrbele za to, da so “petindvajsetke” šle tudi do 60 km/h ali več. Na policiji pravijo, da so jih letno “dobili” kar dvesto.

Po novem bodo torej lastniki koles s pomožnim motorjem še lahko vozili po kolesarskih stezah, tisti brez pedal, pa ne. Zakon, ko bodo vsi dvokolesniki do 25 km/h morali biti registrirani, bo v veljavo stopil maja 2017. “Po 1. maju 2017 morajo biti mopedi, katerih trajna nazivna moč pogonskega motorja ne presega 4 kW in konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, registrirani.”

Veliko takšnih vozil je brez papirjev

Veliko takšnih dvokolesnikov je brez papirjev, saj se jih največkrat kupuje od prijateljev in znancev. Ker jih ni bilo potrebno ne registrirati in ne zavarovati, na papirje tudi nobeden ni pomislil. A tukaj se bo pojavila težava. Registracije ne bo možno izvesti brez dokumentacije o vozilu, posledično pa tudi ne skleniti zavarovanje in opraviti tehnični pregled. Sicer pa so predlagatelji dodali, da bi lastnik lahko predložil kakršen koli nesporen dokaz o lastništvu, kar pomeni, da bi za mopede veljale enake izjeme kot za starodobnike, traktorje in traktorske priklopnike. V teh primerih bi postopek registracije in zavarovanja lahko stekel.

Novost pri kolesarjih bo obvezna uporaba čelade ne več do 14., ampak do 18. leta starosti. Za tistega, ki je ne bo imel (oziroma njegove starše), pa predlagajo 120 evrov globe. Enaka kazen je predvidena tudi za vse, ki bi brez čelade sedli na moped.