Ostalo

Poslovila se je najstarejša Prekmurka

Včeraj zjutraj, dan pred letošnjim dnevom žena, je v 110. letu starosti zaspala najstarejša občanka MO Murska Sobota, najstarejša Prekmurka in ena najstarejših Slovenk sploh, Matilda Serec iz Satahovcev pri Murski Soboti.
Tiho in mirno je za vedno zaspala na svojem domu, ki ga je imela pri hčerki Ireni in njeni družini v Satahovcih, dober streljaj iz Murske Sobote. Ob informaciji, da se je Matilda za vedno poslovila, je murskosoboški župan Aleksander Jevšek, ki je oktobra lani, ko je praznovala 109. rojstni dan z njo celo zaplesal, med drugim zapisal: “Njen iskriv pogled na svet in življenje mi bo ostal v trajnem spominu. Naj počiva v miru!”

Kot je znano se je pokojna Matilda Serec rodila 22. oktobra 1909 v Kraščih na Goričkem, kot najstarejša med enajstimi otroci tamkajšnje kmečke družine Gider. V Satahovce se je poročila leta 1932. Z možem Jožefom Sercem sta imela šest otrok, eden je umrl kot dojenček. Preživela je dve svetovni vojni in osamosvojitveno vojno za Slovenijo. V nekaj zadnjih desetletjih je zanjo lepo skrbela hčerka Irena in njena družina.

Ko je ob svojih rojstnodnevnih praznovanjih pogosto razlagala o “receptu” za dolgo življenje, je večinoma omenjala mir in spokoj, brez razburjanja in stresa, razumevanje in pogosto smejanje. Seveda naj bi na dolgo življenje vplivala tudi prehrana, sama pa je zjutraj najraje jedla vrtanik z belo kavo. Za kosilo je morala biti juha. Rada je imela tudi krompir. Sladkega ni rada jedla, saj kot je dejala ga prej niti ni bilo, sedaj pa ji ni pasalo. Spominjala se je, da so nekoč jedli veliko rib, ki jih je nalovil njen mož ribič, pa tudi reka Mura je bila vedno blizu.

Najraje je kuhala domačo hrano, še posebej repo z malo mesa. Za sodobne čase pa je dejala, da je vse škropljeno in predelano ter se ne ve ali je dobro ali ne. Je pa denimo popila zelo veliko vode. V zadnjih letih je imela nekoliko težav s sluhom in vidom. “Pri zdravniku pa nisem bila veliko, le zaradi ran na nogah, da so mi jih obvezali.“ je razlagala Matilda, ki je vedno rada poklepetala z ljudmi.