Ostalo

Nahajamo se sredi prvega letošnjega vročinskega vala

Trenutno se nahajamo sredi prvega letošnjega vročinskega vala, ki bo trajal predvidoma še čez celoten vikend. Vročina se bo stopnjevala ob koncu tedna, ko bodo tudi jutra nekoliko toplejša. Ne pozabite nase in na živali!
Prvi letošnji vročinski val

Nahajamo se sredi prvega letošnjega vročinskega vala, ki traja od včerajšnjega četrtka, 17. pa predvidoma do ponedeljka, 21. junija. Vročina se bo stopnjevala ob koncu tedna, ko bodo tudi jutra nekoliko toplejša. Današnje jutro smo izmerili 13 stopinj Celzija, do ponedeljka pa se bodo te zjutraj postopoma dvigovale vse do 20 stopinj Celzija. Čez dan bomo izmerili med 30 in 33 stopinj Celzija. Tu in tam bo se na nebu pojavil kakšen oblak, ki bo služil zgolj kot senca, saj bodo popoldanske nevihte zelo malo verjetne. Danes in jutri bo vpliv vremena na počutje večinoma ugoden. UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost med 8 in 9, v gorah pa okoli 10.

Kaj je vročinski val?

Vročinski val je vsako obdobje dolgo tri ali več dni, ko povprečna dnevna temperatura preseže nek izbran temperaturni prag. Ker se na območju Slovenije prepleta veliko podnebnih tipov so pragovi trije. In sicer za jugozahodni del Slovenije – Primorsko (omiljeno sredozemsko podnebje) mora povprečna dnevna temperatura doseči ali preseči 25 stopinj Celzija, nižji deli osrednje in vzhodne Slovenije (celinsko podnebje) imajo mejo nekje pri 24 stopinj Celzija, višje ležeči predeli (podnebje hribovitega sveta) pa pri 22 stopinj Celzija. Vsaj trije dnevi hude vročine že pomenijo vročinski napor, po treh dneh se lahko že začnejo pojavljati bolezenski znaki, ki jih povezujemo s hudo vročino. Vročino težje prenašamo, ko poleg visokih temperatur beležimo še visoko vlago, takrat pogosto pravimo, da je soparno.

Ne pozabite na domače živali!

Živali, ki so privezane ali zaprte na soncu, so obsojene, da trpijo na vročini. Sonce se čez dan premika in če je žival zjutraj v senci, ni nujno, da je tudi čez dan. Živali si vodo lahko razlijejo, zato jo večkrat na dan preverimo in jo vsaj enkrat dnevno zamenjamo. Prilagodimo tudi hranjenje: živali so pogosto manj ješče, zato količinsko in kalorično zmanjšamo obrok, hranimo bolj zgodaj zjutraj in pozno večer, najbolje z briketirano hrano, ki se ne pokvari. Če je asfalt prevroč lahko enostavno preverite tako, da položite roko ali boso nogo na asfalt in počakate 30 s. Če ne zdržite, je asfalt prevroč! Če se kuža rad kopa, mu omogočimo hlajenje v vodi. Četudi je avto parkiran v senci, še vedno lahko doseže visoke temperature! To seveda velja tako za ljudi kakor tudi za živali. Olajšajmo živalim naporna poletja!