Nadaljevanje spidveja v Lendavi: Fundacija za šport bo sofinancirala nakup zaščitnih blazin

Športno društvo Speedway team Lendava je danes v svoj poštni nabiralnik prejelo pozitivno odločbo o sofinanciranju zaščitnih blazin na petišovskem ovalu. To pomeni, da se bo spidvej, tudi tisti višjega ranga, v Lendavi nadaljeval. A to neposredno še ne pomeni blazin, saj bo potrebno zbrati še enkrat toliko denarja.
Fundacija za šport je včerajšnji dan pričela s pošiljanjem odločb športnim društvom oz. vsem prijavljenim na razpise. Ti so, kar se skupnega zneska tiče seveda presegli razpoložljiva sredstva, a se je med pozitivnimi odločbami znašel tudi lendavski Speedway team, ki bo prejel okrog 15.300 evrov za potrebe nabave novih zračnih blazin na zavojih, o katerih smo seveda na našem spletnem portalu že večkrat pisali. To seveda pomeni, da se bo spidvej v Lendavi lahko nadaljeval, tudi na višjem rangu od državnega, a pri tem gre poudariti, da pridobljeni znesek seveda ne bo dovolj za kompletno izvedbo nabave.

Trenutno nameščene zračne blazine v zavojih so sicer povsem funkcionalne, a so žal prestare, da bi lahko bile vnovič homologirane, kar dejansko pomeni, da so dobre le za treninge, za potrebe dirk pa nikakor več ne. Za nove blazine bo, okvirno, potrebno odšteti med 30 in 40 tisočaki, kar lendavski spidvejisti nikakor ne bi mogli pokriti iz lastne denarnice. V praksi torej to pomeni, da bodo lendavski spidvejisti primorani preostali del sredstev zagotoviti sami, računajo pa tudi na pomoč Občine Lendava, ki se bo, po besedah župana Janeza Magyarja, kar najbolje potrudila, da bodo nove zračne blazine čim prej stale v Petišovcih.

“V primeru, da dobimo sofinancirane nove zračne blazine in v primeru, da bo to dopuščala epidemiološka situacija, bomo dirke lahko izvedli. Tudi mednarodne. Tuje zveze so namreč svojim voznikom prepovedale vožnjo na stezah, kjer ni homologiranih zračnih blazin. V našem primeru to pomeni, da moramo blazine zamenjati,” nam je že pred časom dejal Igor Kolenko, predsednik komisije za spidvej pri AMZS. Po telefonu smo včerajšnji dopoldan poklicali tudi predsednika Andreja Matjašeca, ki pa je bil precej redkobeseden in izjav, preden bo prejel odločbo, ni želel podajati. Da je to dober dan za lendavski spidvej pa je dejal Kolenko, ki se zaveda, da bi neuspeh na razpisu Fundacije za šport pomenil zgolj treninge domačih voznikov.

Razočaranja pa seveda ni skrival župan Magyar. Kot je ta dejal, Fundacija za šport kar nekaj krepkih let ni namenjala sredstev na naše območje, sam pa je pričakoval, da bo ravno iz tega razloga številka bistveno višja. Občina Lendava se je med drugim prijavila na razpis za postavitev igrišča odbojke na mivki, ki bo stala med parkiriščem DSŠ Lendava in bodočo športno dvorano, za kar pa so prav tako pričakovali več sredstev. 

Letošnja sezona

“Kljub vsem težavam in negotovostim, povezanih s covid-19 situacijo in ukrepi, se to soboto, 29. maja začenja državno prvenstvo v spidveju. Kot smo že večkrat dejali, so se tri avto-moto zveze zmenile, da bodo zaradi majhnega števila tekmovalcev v posameznih državah, organizirale skupno državno prvenstvo (Slovenija, Slovaška, Madžarska). Prva dirka bo torej to soboto na Madžarskem, tekmovalce pa gosti klub iz Debrecena. Slovenija bo na dirko poslala pet voznikov. Čeprav so se na sestanku komisije klubi dogovorili o kvotah, le ta ne bo izvedljiva, saj bo ST Lendava poslal le enega voznika, namesto dveh dogovorjenih,” pa so sporočili iz ST Lendava.