Ostalo

Nad Pomurjem bo poletelo 150 toplozračnih balonov

Od jutrišnje sobote 17. septembra dalje, bomo nad prekmursko ravnico lahko občudovali več kot 150 toplozračnih balonov, srečali pilote iz 32 držav z vsega sveta in obiskali atraktivne spremljevalne prireditve. Začenja se namreč 24. FAI Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnim baloni.
Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ki bo od 17. do 23. septembra v Murski Soboti, bo največji letošnji mednarodni športni dogodek v Sloveniji. To mednarodno tekmovanje poteka pod pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja. Množica pisanih balonov v zraku bo v Pomurje gotovo privabila množico ljubiteljev toplozračnih balonov iz Slovenije in tujine. Dogodek ima velik pomen za Mursko Soboto in pomursko regijo, zeleno oazo, ki ponuja številne priložnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, potencialne poslovne naložbe in ustvarjanje izvirnih zgodb.

Mag. Brigita Perhavec, direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, se je v imenu soorganizatorja Mestne občine Murska Sobota zahvalila vsem, ki so pomagali pri organizaciji tega enkratnega dogodka, od Balonarskega kluba ROTO do zaposlenih v mestni upravi in javnih zavodih ter številnih podjetjih. Vsem balonarjem je zaželela uspešno tekmovanje in dih jemajoče prizore pomurskega obzorja, prekritega s toplozračnimi baloni.

Na tekmovanju bodo gostili kar 105 balonarskih ekip iz 32 držav, ki se bodo v šestih tekmovalnih dneh pomerile v različnih tekmovalnih nalogah ter pokazale svoje znanje in spretnosti v upravljanju balonov. Nekateri tekmovalci so že več dni na prizorišču ter vneto trenirajo. Vsak tekmovalni dan med 18. in 22. septembrom se načrtujeta dva poleta, eden zjutraj okoli 7. ure in drugi popoldne okoli 16. ure. Zjutraj se bodo, če bodo vremenske razmere to dopuščale, tekmovalci poskušali približati letališču Murska Sobota, kjer jih bo čakala ena od tekmovalnih nalog. Za gledalce bo najbolj zanimiv popoldanski skupni vzlet (fly-out), ko vsi tekmovalci poletijo s skupnega vzletnega mesta na letališču Murska Sobota. Lokacije tekmovalnih balonov bo možno spremljati na naslednji spletni povezavi: https://watchmefly.net

Poleg svetovnega prvenstva poteka še tako imenovana fiesta, kjer bo letelo 16 balonov, od tega šest balonov posebnih oblik. V zraku bomo lahko tako občudovali več kot 150 balonov. Na slovenskem nebu jih toliko skupaj še nismo videli. Goran Grgič, namestnik direktorja prvenstva, je podal še nekaj navodil, da bo spremljanje tega balonarskega spektakla varno in prijetno za vse: “V času jutranjih in večernih poletov pričakujemo zastoje na cesti v okolici letališča Murska Sobota. Za gledalce je dovoljeno zadrževanje za ograjo le na označenih prostorih, namenjenih javnosti. Obiskovalce prosimo, da upoštevajo navodila varnostnikov in redarjev. V času tekmovanja vas prosimo, da ne ovirate vozil tekmovalnih ekip, vozil uradnega osebja in označenih spremljevalnih vozil pri vožnji na teren, od središča za tekmovalce v Dvorcu Rakičan in nazaj na letališče.”

“V sklopu svetovnega prvenstva so za obiskovalce pripravili pester spremljevalni program, bogato gostinsko ponudbo in doživetja za vso družino,” je povedal Matjaž Pavlinjek, predsednik balonarskega kluba ROTO in generalni direktor organizacije prvenstva. Včerajšnji četrtek ob 19. uri je bila v gledališču Park v Murski Soboti predstavitev knjige o zgodovini, pilotih in razvoju balonarstva na slovenskem “Poleteli bomo v nebo” s potopisnim predavanjem balonarja Ivana Trifonova, ki se je večkrat zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov, saj je z balonom preletel severni in južni pol ter se spustil tudi v kraško jamo.

Zaradi slabše vremenske napovedi čez vikend je prišlo do nekaj sprememb v programu

Današnji petek, Godba fest odpade, vzlet plinskih balonov pa je prestavljen na nedeljo, 18. septembra, med 9. in 11. uro na lokaciji Expano. V soboto, 17. septembra, ob 15. uri bo pred Expanom slovesna otvoritev prvenstva, kjer bodo slavnostni govorci predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek (sicer nekdanji župan Mestne Občine Murska Sobota), generalni direktor organizacije prvenstva Matjaž Pavlinjek in direktor tekmovanja Claude Weber (FAI). Predstavili se bodo piloti vseh sodelujočih tekmovalnih ekip. Ob 16.30 uri bo sledil Expano Aeroshow. Občudovali bomo padalce s slovensko zastavo, simulacijo gašenja s helikopterjem Slovenske vojske, prelet pilatusov, akrobatsko točko Petra Podlunška, akrobatska jadralna in brezpilotna letala ter akrobacije helikopterja Flying Bulls. Ob 18. uri bodo nad Soboškim jezerom vzleteli baloni z nalogo »Key Grab« ali “poberi ključ”. Večer bo ob 19.30 popestril svetlobno-glasbeni spektakel, imenovan “night glow,” kjer se bodo osvetljenim balonom ob jezeru pridružili tudi baloni posebnih oblik, pester dan pa bodo zaključili ob 20. uri s koncertom priljubljene pevke Neishe.

V nedeljo, 18. septembra, bodo med 9. in 11. uro zjutraj izpred Expana poleteli plinski baloni, ki za razliko od toplozračnih balonov letijo višje in preletijo velike razdalje (leta 2020 so pristali na Poljskem, letos pa naj bi, glede na pričakovano smer vetrov, odleteli do Madžarske ali celo Romunije). Ob 12. uri bo za otroke in starše pred paviljonom Expano Družinski balonarski dan z delavnicami in animacijami za otroke; v družbi klovna in maskote prvenstva, malega Štrkca, bodo lahko vstopili v kupolo balona. Popoldne po 16. uri bo na Letališču Murska Sobota prvi skupinski vzlet več kot 130 toplozračnih balonov. Ob 20. uri obiskovalce na Expanu čaka še glasbeni nastop glasbenikov Lepopold I. in Vaino. Vstop na vse omenjene dogodke je prost!

V torek, 20. septembra, ob 20. uri bo v Gledališču Park projekcija dokumentarnega filma Nebo nad Ženavljami ali dan, ko nam je Evropa padla na glavo in dokumentarnega filma z naslovom Matija Gregor Kraškovič (1767 – 1823), zdravnik in prvi slovenski balonar. V petek, 23. septembra, ob 12. uri, bo v Dvorcu Rakičan zaključna prireditev in podelitev nagrad najboljšim pilotom svetovnega prvenstva 2022.