Ostalo

Na bilateralnem srečanju županov občin v sosednji Avstriji tudi župan Magyar

Minulo sredo je v sosednji Avstriji, natančneje v avstrijski Radgoni, odvilo bilateralno srečanje županov občin iz Hrvaške, Slovenije ter Avstrije. Občina Lendava se je sestanku priključila na poziv župana mesta Mursko Središće Dražena Srpaka, ti se srečanj udeležujejo že sedem let, na sestanku pa je tekla beseda o izkoriščanju reke Mure v turistične namene.
Omenjene tri države nimajo skupnega le dejstva da so si blizu, temveč jih v tem delu povezuje reka Mura. Kot so se strinjali vsi prisotni, reka Mura ustvarja veliko tem za skupno sodelovanje, cilj večstranskega srečanja v Avstriji pa je skupna strategija varstva območja ob reki Muri ter izraba prostora ob reki za turistične namene, čezmejno sodelovanje med mesti oz. občinami, povezovanje ponudb med deležniki ter dolgoročno izboljšanje.

Vsi prisotni so se strinjali, da je z vstopom Republike Hrvaške v schengensko območje ta pobuda dobila povsem novo razsežnost, “reka Mura je tako postala reka, ki združuje, in ne reka, ki ločuje,” so sporočili iz Murskega Središća. Čeprav je bilo to srečanje v preteklosti že organizirano v Murskem Središću, so prisotni župani oz. predstavniki obmejnih krajev izrazili željo, da bi bilo naslednje srečanje ponovno v Murskem Središću.

Kot so še sporočili iz Murskega Središća, lahko po vseh teh letih pokažejo, kako se lahko ustrezno uredi obrobje reke, tukaj je mišljeno predvsem priljubljeno sprehajališče ob reki Muri in način, kako se je Mursko Središće na nek način vrnilo k reki, “poudarili pa bi lahko še druge tamkajšnje turistične produkte, kot je npr. Cimperjev rudarski spomenik in naftni spominski park,” so še dejali.