Ostalo

Preoblikovanje dopolnilnega zavarovanja poslanci potrdili

Poslanci so na včerajšnji izredni seji Državnega zbora potrdili ukinitev oz. preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V praksi torej to pomeni ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja kot ga trenutno poznamo ter plačevanje enotnega fiksnega zneska. Sprememba bo začela veljati 1. januarja 2024.
Poslanci DZ so na izredni seji opravili tretjo obravnavo o noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva ukinitev oz. preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, in jo s 51 glasovi za in 29 proti tudi sprejeli. Sprememba bo začela veljati 1. januarja 2024.

Novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki so jo vložili poslanci Svobode, predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegov prenos v obvezno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku 35 evrov mesečno. Na ukinitev dopolnilnega zavarovanja se zavarovalnice, kot je razumeti, že pripravljajo, po ukinitvi s prvim januarjem prihodnje leto namreč načrtujejo nove produkte.

Poslanci in poslanke so z glasovanjem potrdili vse predlagane vladne amandmaje k zakonu, zavrnili pa so amandma poslanske skupine NSi. Ta je predvideval, da se kljub vladnemu predlogu, da se zakon začne izvajati 1. januarja 2024, ta začne izvajati 1. septembra 2023, kot je bilo sprva predlagano.