Ostalo

Na 61. mednarodnem kmetijsko živilskem sejmu Agra 1700 razstavljavcev iz 35 držav, kot država partnerica v ospredju Indija

Na razstavišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni se bo v soboto, 26. avgusta, začel 61. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, na katerem se bo v šestih dneh, do četrtka, 31. avgusta, predstavljalo 1.700 razstavljavcev iz 35 držav, država partnerica bo letos Indija.
Sejem bo odprla predsednica republike Nataša Pirc Musar. Kot je na predstavitvi največje sejemske prireditve v Gornji Radgoni povedal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec (spregovorili so še: Boris Erjavec, izvršni direktor Pomurskega sejma, komercialistka Sandra Sedmak ter predstavnik KGZ Murska Sobota Marjan Špur). Agra prinaša temeljne novosti s področij tehnike, opreme in sredstev za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo. Predstavila bo tudi vrhunske rejske dosežke, v sejemske vrtove, ki so bili ob poplavah prav tako pod vodo, a so jih uspeli sanirati, pa vabijo s sonaravnimi praksami in strokovnimi nasveti.

Sejem bodo kot vedno spremljala strokovna in stanovska srečanja. Na sejmu bodo spet predstavljali inovativne digitalne rešitve, najnovejše tehnologije in vodilne svetovne blagovne znamke kmetijske in gozdarske mehanizacije ter opreme, na voljo pa bodo tudi semena, sadike, sredstva za prehrano in varstvo rastlin ter nego živali, oprema za živilsko predelavo in gastronomijo ter embalaža. Bogat bo program kmetijskih gradenj ter urejanja vrtov in okolice, za pokušnjo in nakup pa bodo tudi prehranske dobrote iz Slovenije in sveta.

Letos je Pomurski sejem za državo partnerko izbral Indijo, ki ima ne le najvišje število prebivalcev na svetu, ampak tudi bogato tradicijo kmetijske pridelave in proizvodnje živilskih izdelkov. Znana je po pridelavi žit, riža, stročnic, sadja, zelenjave in začimb. Napredek Indije, kot so pametne rešitve in digitalne platforme, je po navedbah Pomurskega sejma pomemben prispevek k učinkovitosti kmetijskega sektorja. Sodelovanje Indije na sejmu Agra bo omogočilo izmenjavo znanj, izkušenj, tehnologij, inovativnih rešitev in trgovinskih priložnosti ter bo koristno za obe državi in tudi širši evropski prostor, verjamejo organizatorji. S skupnimi razstavnimi prostori se bodo na Agri predstavili še Bolgarija, Črna Gora, Severna Makedonija, Madžarska, Kosovo, Avstrijska Štajerska, Ukrajina in Senegal, kar je Erjavec ocenil kot pomembno, saj je črna celina izjemnega pomena za svetovno kmetijstvo in pridelavo hrane.

Agro 2023 bodo sooblikovali tudi drugi deležniki, med drugimi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v okviru ministrstva za naravne vire in prostor pa se bo predstavila Skupnost naravnih parkov Slovenije. Prvič bo na Agri sodelovalo tudi ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Ostale sodelujoče organizacije bodo Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, GZS Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij ter Čebelarska zveza Slovenije. Na Pomurskem sejmu dodajajo, da je Agra z bogatimi vsebinami nepogrešljiva za razvoj slovenskega kmetijstva, živilstva in podeželja, saj prinaša inovacije, trajnostne smernice in odlične prakse ter mednarodne poslovne povezave, strokovnjake pa seznanja z novimi znanji. Potrošnikom, ki želijo varno in kakovostno hrano, predstavlja najboljše tradicije, novosti ter odličnost pridelkov kulinarike in vin, so prepričani radgonski sejmarji.