Ostalo

Mursko Središće: Nadstrešek mejnega prehoda bo v nekaj dneh le še spomin

Z vstopom Republike Hrvaške v Schengenski prostor so čez mejo postala vse glasnejša ugibanja, kdaj se bodo mejni objekti in nadstrešek odstranili. V prvi fazi so bili odstranjeni zabojniki (hišice) in centralni zabojnik mejne policije, to je bilo lani poleti, včeraj pa so se pričela dela še na odstranitvi nadstreška, ki bi se sicer morala pričeti že 22. januarja, a so zaradi bolezni delavcev izvajalca bila prestavljena.
Po vrsti sestankov župana Murskega Središća Dražena Srpaka s strokovnimi službami Ministrstva za finance Republike hrvaške in Policijske uprave Međimurske ter zaključenih postopkih na Ministrstvu za finance, se je lansko poletje izvedel odvoz zabojnikov (hišic) in centralnega zabojnika. To je bila prva faza k poti do popolnega umika objektov nekdanjega mejnega prehoda, v drugi fazi, ta se je pričela izvajati včeraj, pa sledi še umik nadstreška.

Po prvih predvidevanjih bi nadstrešek mejnega prehoda moral bit odstranjen do konca lanskega leta, pa se to ni zgodilo. Drugič so odstranitev nadstreška napovedali 22. januarja, a je delavce izbranega izvajalca za umik nadstreška v postelje položil koronavirus, v tretje -takrat običajno gre rado, pa so se dela vendarle pričela. Ta so se pričela včeraj zjutraj in bodo trajala predvidoma štiri dni. Pri tem je potrebno poudariti, da je med 8.00 in 16.00 uro vstop v državo (Hrvaško) na tem delu z osebnim avtomobilom onemogočen.

“Mejni prehod v Murskem Središču je bil postavljen pred osemindvajsetimi leti. V teh dneh bomo priča pomembnemu dogodku za naše mesto in sicer umik konstrukcije in nadstreška. Danes se je začel njegov slavni odhod v zgodovino,” so včeraj sporočili iz Murskega Središća. Kot zaviralci prometa bodo ostali ločilni otoki, nekdanji carinski terminal bo še naprej opravljal vlogo parkirišča ali za potrebe drugih vrst nadzora.

Kaj se bo zgodilo s konstrukcijo?

Kot so še sporočili iz Murskega Središča, konstrukcija in streha ne bosta romala na smetišče, temveč bosta uporabljena pri novem projektu, pokriti tržnici v središču mesta. “Streho in strešno konstrukcijo bomo dobili podarjeno s strani finančnega ministrstva. Uporabili jo bomo za potrebe tržnice, seveda pa jo bo potrebno ustrezno antikorozijsko zaščititi in prebarvati,” so še sporočili iz Murskega Središća.