Ostalo

Minister Janez Poklukar se je zahvalil osebju soboške bolnišnice, ki se bojuje za življenja covidnih bolnikov

Minister za zdravje Janez Poklukar je v okviru torkovega vladnega obiska v Pomurju obiskal regijsko bolnišnico in si ogledal intenzivno enoto za covidne bolnike. Ob tem je opozoril, da je hrbtenica slovenskega zdravstva napeta do skrajnih meja, da se ne zlomi, pa lahko dosežemo le skupaj z izvajanjem ukrepov v podporo zdravstvu. Posebej pa se je zahvalil osebju, ki se vsakodnevno bojuje za življenja covidnih bolnikov.
“Zdravstvo poka po šivih, še posebno v enotah za intenzivno terapijo, bili smo v enoti tukajšnje intenzivne terapije, kjer se maksimalno angažirano, pa vendar vidno izčrpano osebje vsak dan bori za življenja vseh obolelih s covidom. Izpostaviti je treba, da imajo v Splošni bolnišnici Murska Sobota zasedenih 22 postelj za intenzivno nego covidnih bolnikov, sicer, v mirnodobnem času pa 14. Da imajo lahko tako »bele« kot covidne postelje za intenzivno nego, so že pregradili prebujevalnico, v kateri so dodatni prostori za zdravljenje covidnih bolnikov,” je ob tem dejal minister.

Direktor bolnišnice Daniel Grabar je dodal, da so omenjeni prostori praktično napolnjeni, dodatni kader pa razporejen tako, da z vsemi napori skrbi za te paciente. “Pogovarjali smo se tudi, kako naprej poskrbeti za vsakega, ki bo potreboval zdravljenje, tako za okužene s covidom kot vse druge. S skrajnimi napori se trudimo zagotavljati vse, kar je mogoče, da bomo kos tudi temu izzivu in da bomo uresničili tudi načrte za naprej, saj smo se pogovarjali tudi o razvoju bolnišnice,” je povedal direktor.

Minister je vsakega Slovenca znova pozval, da spoštuje zaščitne ukrepe, kajti krivulje dnevno okuženih moramo obrniti še bolj navzdol. Ob tem je pojasnil, da smo v državi na covidne oddelke prerazporedili čez 2400 zdravstvenih delavcev, zdravnikov, medicinskih sester in drugih, od tega skoraj 700 medicinskih sester in skoraj 600 zdravnikov. 285 bolnikov na posteljah za intenzivno nego pomeni 30 odstotkov več kot je bil vrh lansko leto ob drugem valu, 204 intubirani pacienti, se pravi na cevkah in predihavanjih z aparati, pa pomenijo 20 odstotkov več kot na vrhu drugega vala lani, ko je bilo maksimalno število 165.

“Zmogli bomo, če bomo vsi skupaj pristopili k izvajanju ukrepov, kajti, kot lahko vidite, v sosednjih državah niso nič bistveno na boljšem kot smo v Sloveniji. Pomembno je, da tudi v teh dneh maksimalno ostanemo solidarni in pomagamo drug drugemu, še posebno pa z izvajanjem ukrepov in cepljenjem podpremo slovensko zdravstvo,” poziva minister. Po Poklukarjevih besedah je še vedno bistveno premalo dela od doma, ki bi ga moralo biti več kot polovica, saj lahko le tako razredčimo gostoto zaposlenih na delovnih mestih, s tem zmanjšamo število stikov in dosežemo padec epidemije. O vseh možnih ukrepih, tudi v šolstvu, se stroka pogovarja, da bi vendarle zajezili širjenje novega koronavirusa.

Minister je tudi spomnil, da je z vodstvom naše bolnišnice nedavno podpisal sporazum o prenovi dializnega centra, vrednega nekaj manj kot 3 milijone evrov, predvidena je tudi prenova ambulant in internega oddelka, kar bo stalo približno 2,5 milijona, hkrati pa je v pripravi vsa dokumentacija za gradnjo oziroma spremembo nekdanjega ginekološkega-porodniškega oddelka v negovalno bolnišnico. Ta projekt bo vreden okoli devet milijonov evrov, od tega bo skoraj šest milijonov evrov evropskih sredstev iz projekta React, 2 milijona pa od ministrstva za zdravje. “Vesel sem da ima ekipa v Murski Soboti vizijo, tako da me za zdravstvo v Pomurju v prihodnje ne skrbi,” je med drugim še povedal minister Poklukar.

Minister Janez Poklukar