Sveže

Miklošičevo priznanje za magistrsko delo za leto 2021 letos v roke Rominji Lauri Kovač iz Dolge vasi

Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru je pred nekaj dnevi obeležila 15 let od ustanovitve. Ker korenine humanističnega in družboslovnega študija na fakulteti segajo veliko dlje, so se na slovesnosti posvetili tudi 35-letnici univerzitetnih in 60-letnici višješolskih študijskih programov, ki so se izvajali v okviru nekdanje pedagoške fakultete in akademije. Ob tem so bile podeljene tudi nagrade. Zavidanja vredna nagrada je romala v roke tudi Dolgovaščanki, Rominji, Lauri Kovač.
Na slovesnosti so podelili tudi tradicionalne nagrade in priznanja, ki jih na fakulteti od leta 2014 podeljujejo v spomin na jezikoslovca in humanista Franca Miklošiča. Miklošičeva priznanja za nadpovprečno kakovostna magistrska dela je prejelo devet študentov: na študijskem področju sociologija Timotej Fafulić, germanistika Tanja Mencigar, psihologija Vesna Vrečko Pizzulin, anglistika in amerikanistika Živa Rizmal, pedagogika Laura Kovač, slovenistika Sarah Jerbic, prevodoslovje Ana Marić, umetnostna zgodovina Nike Duh in na študijskem področju zgodovina Špela Chomicki.

Ker korenine humanističnega in družboslovnega študija na fakulteti segajo veliko dlje, so se na slovesnosti posvetili tudi 35-letnici univerzitetnih in 60-letnici višješolskih študijskih programov, ki so se izvajali v okviru nekdanje pedagoške fakultete in akademije.

Miklošičevo priznanje za magistrsko delo za leto 2021 letos v roke Rominji Lauri Kovač iz Dolge vasi

Laura Kovač je po izobrazbi magistrica profesorica pedagogike. Danes s svojim delom na ljudski univerzi ter prostovoljnim delom v centru v domačem naselju predstavlja zgled številnim mladim. “Če sem čisto iskrena, ko sem odraščala sama nisem imela nobenega vzornika ali zgleda na področju izobraževanja. Sama sem imela to željo, predvsem pa motivacijo, da se izobražujem in izobrazim. Že od malih nog sem govorila, da bi rada bila učiteljica. Danes, kot diplomirana pedagoginja, delam tako z otroki kot z odraslimi na področju izobraževanja. In pogosto slišim v našem naselju, da nekateri starši govorijo svojim otrokom, naj se učijo, da bodo kot jaz. Vendar jim jaz odvrnem, da naj samo otrokom pustijo, da razvijajo svoj potencial in želje na svoj način, da postanejo to, kar si želijo postati. Je pa lepo slišati in tudi videti, da si nekomu lahko na področju izobraževanja zgled,” pravi Laura Kovač.

Nagrada

Kot so zapisali, je Laura Kovač nagrado prejela za magistrsko delo z naslovom “Počutje romskih otrok v osnovni šoli in njihove zaznave odnosov z vrstniki in učitelji,” ki ga je izdala pod mentorstvom red. prof. dr. Mateje Pšunder in samomentorstvom doc. dddr. Joce Zurc. Kovačeva je na osnovi teoretičnih izhodišč in lastnih izkušenj pri delu z romskimi učenci zasnovala izvirno kvalitativno raziskavo, v središče katere je postavila pogosto prezrti glas predstavnikov romske skupnosti. Raziskava je pokazala, da se romski učenci v šoli sicer počutijo dobro ter pozitivno zaznavajo odnose s slovenskimi vrstniki in učitelji, a se hkrati soočajo z diskriminacijo in medvrstniškim nasiljem zaradi svoje etične pripadnosti. Rezultati prinašajo pomembna spoznanja za področje pedagogike in lahko prispevajo k dvigu kakovosti pedagoške prakse pri izobraževanju Romov v Sloveniji.