Ostalo

Leseni paneli – hit stenskih dekoracij zadnjih sezon

Leseni paneli so že nekaj sezon ena izmed najbolj zaželenih in modnih dekoracij za notranje prostore. Odlično se podajo v sodobne aranžmaje, dodajo jim značaj in poudarijo eleganco celotne koncepcije. Leseni paneli so na voljo v številnih barvnih zaključkih, kar omogoča popolno prilagajanje načrtovanim ali že obstoječim pohištvom ter drugim elementom opreme. Razložimo, iz česa so izdelani leseni paneli, ter kako jih namestiti na steno – nasprotno od videza, to ni težko!
Leseni paneli: odlična ideja za notranjo dekoracijo

Prednosti lesenih panelov

Kakšne druge prednosti imajo leseni paneli poleg izjemno privlačnega videza? Vredno je omeniti, da so enostavni za montažo – čeprav njihova elegantna obdelava in pomanjkanje vidnih pritrditev morda nakazujejo nekaj drugega. Glede na zasnovo aranžmaja jih lahko uporabimo na celotni površini stene – ali samo na delu stene. Lesene lamele uporabimo za izrabo praznega in ne preveč zanimivega prostora ter za optično spreminjanje proporcev prostora. Njihova navpična postavitev namreč pomaga ustvariti občutek, da je notranjost višja, kot je v resnici – to je le eden od učinkov, ki jih lahko dosežemo z njimi. Izbor določene barve lahko določi željo po prilagajanju obstoječemu pohištvu – ali služi kot izhodišče za ustvarjanje aranžmaja in nakup drugih elementov opreme. Dekorativni vertikalni profili s kvadratnim profilom bodo lepo uredili steno v dnevni sobi, kuhinji, predsobi, spalnici ali otroški sobi – njihova univerzalnost jih naredi primernimi za skoraj vse prostore.

Leseni paneli so tridimenzionalna dekoracija, ki ustvarja natančen in globok vzorec. Hkrati je to poklon tradiciji obdelave sten s tem naravnim materialom, ki se je spreminjal skozi leta. Nekdaj je bil priljubljen leseni opaž, zdaj je čas za panele, ki bodo nedvomno še dolgo slavili v številnih aranžmajih, ne samo v zasebnih, temveč tudi v poslovnih prostorih. Geometrijske oblike in globoka perspektiva jih naredijo odlično izbiro v vsakem minimalističnem prostoru. Zaradi strukture lesa se leseni paneli lahko pojavijo tudi v klasičnih notranjščinah ali na stenah v domovih, opremljenih v rustikalnem slogu.

Najbolj priljubljeni vzorci in barve lesenih panelov

Leseni paneli, ki so na voljo v trgovini hiska24.si, se odlikujejo po odlični obdelavi in barvanju, ki še dodatno poudarja strukturo lesa. Ujemajo se z različnimi slogi, brez skrbi jih lahko uporabimo v notranjosti, ki ima različne barvne sheme – od nežnih pastelnih do energičnih kontrastnih ali nekoliko temačnih, z večino črne ali antracit barve. Leseni paneli so na voljo v številnih zaključkih – vredno je omeniti, da v ponudbi hiska24.si najdemo tudi imitacijo betona. Vendar pa največje povpraševanje doživljata dva odtenka – naravni hrast in wotan hrast. Oba se odlično ujemata z lesenimi talnimi deskami v toplem odtenku in vnašata prijetno vzdušje v notranjost. Če izbor barve panelov otežuje prilagajanje načrtovanemu ali obstoječemu aranžmaju, je dovolj, da naročite vzorčni komplet – tako boste preverili, katera barvna izvedba se bo najbolje ujemala z pohištvom, tlemi in drugimi elementi v notranjosti.

Iz česa so izdelani leseni paneli?

Leseni paneli iz ponudbe hiska24.si so izdelani iz trpežnih materialov, ki zagotavljajo dolgotrajno uporabo izdelka. Osnovo predstavljajo ojačani profili iz MDF-ja, zgornji sloj pa je visokokakovostni furnir, ki v strukturi zelo podobno posnema pravo lesno teksturo. Zaradi tega ti dekorativni trakovi omogočajo dosego drugega – in veliko bolj zanimivega – učinka kot klasična štukatura ali gladki zaključni profili. Graciozen presek omogoča ustvarjanje različnih vzorcev na stenah in celo kombiniranje različnih barv v okviru ene kompozicije. Edina omejitev pri tem je pravzaprav samo naša domišljija.

Leseni paneli iz MDF-a so laminirani z vseh štirih strani, kar omogoča širok nabor možnosti pri montaži – tudi v obliki prostostoječe pregradne stene. Proizvajajo se v standardni velikosti 3x4x275 cm. Oblikovani so tako, da jih lahko po potrebi prilagodimo na želeno mero z eno samo skrajšano stranjo. Da bi zadovoljili potrebe najzahtevnejših strank, je proizvajalec ponudil tudi manjšo velikost panelov – 1,6x3x275 cm, ki se odlično prilegajo manjšim prostorom. Lahko jih uporabimo tudi kot polnilo med standardnimi paneli. Za ustvarjanje prezračene stene bodo idealni paneli dimenzije 8×2,5×275 cm, ki so prav tako na voljo na hiska24.si.

Kako namestiti lesene panele na steno?

Morda bi se zdelo, da montaža lesenih panelov zahteva posebne veščine ali posebno opremo. Daleč od tega! Njihova pritrditev na izbrano površino ne povzroča večjih težav, tudi če se lotevamo projekta brez predhodnih izkušenj. To je odlična rešitev za tiste, ki se odločijo za samostojno obnovo doma. Potrebujemo le malo prostega časa, delovni zagon in lepilo Mamut – preizkušen izdelek pri takšnih montažah. Seveda pa ne smemo pozabiti, da bo delo potekalo gladko, če načrtujemo postavitev lesenih panelov na gladko in ravno podlago – v nasprotnem primeru učinek ne bo tak, kot smo pričakovali.

Začnemo s postavljanjem vertikale z vodno tehtnico, pri kateri bomo pritrdili prvi trak – ne bo odveč, če ga pritisnemo na steno, da preverimo. Na posamezen trak nanesemo lepilo, ga postavimo na steno na določeno mesto in nato močno pritisnemo, da se lepilo bolje veže. Naslednje trakove uskladimo z prvim – ob tem pazimo na razmik. Najpogosteje uporabljena razdalja med letvami je 3 cm, za določanje razmika med trakovi pa lahko uporabimo kar same trakove.

Ali je možno prilagoditi lesene panele? Seveda! Dovolj je uporabiti majhno žago, kotno žago ali celo izrezljanko. Leseni paneli nam bodo služili ne le kot dekoracija sama po sebi, ampak tudi kot okras za vrata ali strop – lahko jih uporabimo tudi za ustvarjanje izvirnih okvirjev za slike.

Leseni paneli vzbujajo veliko zanimanje med arhitekti, notranjimi oblikovalci in ljudmi, ki iščejo zanimive rešitve za opremljanje stanovanj. Ta preprosta, a hkrati izjemno učinkovita dekoracija je hitro osvojila srca ljudi in se trajno zasidrala v kolektivni domišljiji. Sestavljenost navpičnih elementov, pritrjenih trajno na podlago, izstopa med drugimi predlogi za obdelavo stene, kot so tapete, 3D paneli, gotove dekorativne mase ali mavčne plošče, ki posnemajo opeko. Leseni paneli so dobra ideja za osvežitev notranjosti – dodajanje tega elementa v aranžma bo prostoru dodalo značaj in poudarilo njegov sodoben slog. Pri tem se ni treba bati, da bo njihov izrazit videz prevladal v notranjosti ali motil domače vzdušje – lepi naravno inspirirani odtenki in tekstura lesa bodo poskrbeli, da se bodo leseni paneli odlično “našli” v naših domovih.

Oglasno sporočilo