Sveže

Lendavo obiskal češki veleposlanik v Sloveniji

V Lendavi se je včerajšnji popoldan mudil veleposlanik Češke republike Juraj Chmiel, ki se je v mestni hiši sestal z županom Občine Lendave Janezom Magyarjem, podžupanom Ivanom Koncutom in direktorjem občinske uprave dr. Mihaelom Kasašem.
Včerajšnji popoldan se je v Lendavi mudil veleposlanik Češke republike v Sloveniji Juraj Chmiel. Slednji se je z županom Magyarjem, podžupanom Koncutom ter direktorjem občinske uprave dr. Kasašem sestal, da predstavi možnosti sodelovanja na področju turizma, kulture, pobratenja mest in gospodarstva. Med drugim se je pozanimal o stanju in strukturi tukajšnjega gospodarstva, saj bi Češka zainteresirana za sodelovanje in partnerstva na področju gospodarstva.

“Bogato gospodarsko sodelovanje izkazuje tudi blagovna menjava Češke s Slovenijo, ki je večja kot z Rusijo in Hrvaško. Najbolj se zanimajo za termalni turizem, predvsem na lokacijah, kjer ponujajo bezensko termalno vodo med 36 in 38 stopinj Celzija, kar Lendava lahko zagotavlja za razliko od večine drugih slovenskih termalnih kopališč, ki pomujajo termalno vodo z največ 34 stopinj Celzija,” so sporočili iz Občine Lendava.

Župan Magyar je gostu v nadaljevanju srečanja, ki se je odvijalo v veliki sejni dvorani mestne hiše, predstavil ključne investicije Občine na področju turizma in športa, podžupan Koncut pa je pripomnil, da smo že v preteklosti zelo tesno sodelovali s šolo iz češkega Plzna in da bi to sodelovanje v prihodnje želeli obuditi. Na Občini Lendava vidijo sodelovanje s Češko na področju športa in športnega turizma ter izobraževanja mladih in izobraževanja učiteljev.

“Veleposlanik in vodstvo občine so se strinjala, da bi veljalo na temelju raznolikih povezav in podobnosti s Češko republiko razvijati sodelovanje tudi na kulturnem področju. Veleposlanik je ob tej priložnosti predstavil tudi potujočo zastavo Veleposlaništva Češke republike v Ljubljani, Uprave Praškega gradu in Kabineta predsednika Češke republike na 22 panojih, ki predstavlja delovanje ikone slovenske arhitekture Jožeta Plečnika v Pragi,” so še zapisali na Občini Lendava.

FOTO: Tomaž Galič